Останніми роками все активнішого поширення набуває ринок послуг так званих фрілансерів. Йдеться насамперед про журналістів, дизайнерів, програмістів, спеціалістів, які надають різні види послуг на відстані завдяки появі сучасних Інтернет-технологій.

Як свідчить практика, одноразові гонорари за виконані роботи становлять від 100 гривень до 2 тисяч, які перераховуються на банківські рахунки або ж до електронних гаманців виконавців. Оскільки при цьому офіційні угоди, як правило, не укладаються, то і податки з цих сум не сплачуються.

Але, як справедливо наголошують сумські податківці, віртуальні заробітки неодмінно відлуняться тоді, коли настане пора для нарахування пенсій. Тому вже нині необхідно узаконити фінансові відносини з державою, а саме — вчасно і в повному обсязі сплачувати необхідні податки.

Сумчани можуть сплачувати податки і в режимі онлайн. Щоб надіслати декларацію через Інтернет, достатньо лише отримати електронний ключ в Акредитаційному центрі сертифікації ключів та мати доступ до Інтернету.