АНОМАЛІЯ. Один із найгеніальніших винаходів природи — реакція фотосинтезу, — дала збій на чернігівській вулиці Круговій. Нещодавно вранці виявилося, що майже десяток  приватних будинків перебувають в обрамленні побілілої рослинності. Таке враження, що  листя лишилося без пігменту.

Навіть старожили мікрорайону жодного разу не бачили такого: навколо буяє зелене літо, а цей клаптик вулиці ніби занедужав на анемію. Досить  моторошно виглядає масово побіліле листя квітів, городини, а подекуди — дерев та винограду.

Що природа хоче цим сказати? Фото Євдокії ТЮТЮНИК

Не дивно, що ця ситуація схвилювала місцевих жителів. Одні почали нарікати на самопочуття, інші бояться їсти овочі з присадибних ділянок і плоди з садів, смак яких нібито віддає чимось хімічним. Та місцеві служби захисту рослин і СЕС, до яких звернулися переполохані громадяни, нічого певного сказати не змогли: на рослинах не виявлено шкідників і хвороб, а для здійснення серйознішого аналізу в місті немає потрібного обладнання. Тому серед найімовірніших причин цього явища фахівці називають спеку або кислотний дощ. Хоча не зрозуміло, чому аномальні чинники обрали саме цей клаптик міста і не зачепили решту вулиці. Та й від спеки листя жовтіє або в’яне,  набуваючи іржавого кольору. А в цьому випадку рослини ніби в льосі зросли, а не під щедрим сонячним промінням.

До речі, знебарвлення рослин трапляються в різних куточках обласного центру. Та яка причина цього і чи є загроза для здоров’я людей, поки що ніхто не дослідив.