ПРОБЛЕМА. Щорічно в нашій країні «виробляється» близько 50 млн кубометрів (11 млн тонн) твердих побутових відходів, які зберігаються на 4,5 тис. полігонів. А загалом на території площею близько 8 тис. га накопичилося 1 млрд куб. метрів (250 млн тонн) сміття. Більшість полігонів вичерпали свій ресурс і перетворилися на звалища. Зокрема, 7% полігонів перевантажені, а ще 20% не відповідають нормам екологічної безпеки. На таких об’єктах відсутні технології утилізації фільтрату та біогазу. Крім того, в Україні нараховується близько 35 тис. несанкціонованих звалищ, де сконцентровано 17 млн кубометрів сміття. Ситуація критична, і ми перебуваємо на порозі якщо не катастрофи, то серйозних екологічних негараздів.

Днями цю проблему та шляхи її розв’язання  було обговорено під час відеоконференції у Будинку уряду, в якій взяли участь заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук, а також представники Дніпропетровська, Львова, Одеси та Харкова.

За словами представника профільного міністерства, у цій сфері існує кілька взаємопов’язаних проблем. Передусім, лише 74% населення країни отримують послуги з вивезення побутових відходів. При цьому у сільській місцевості — лише 30%. Постає питання: а куди дівається решта сміття? Відповідь можна знайти у лісах, лісосмугах та на узбіччях доріг. Саме там формуються численні стихійні звалища. Сприяють цьому й відносно невеликі штрафи за забруднення навколишнього середовища. За словами Г. Семчука, нині вони коливаються від 340 до 1700 грн.

Наступна проблема — низькі тарифи для населення на вивезення сміття. Г. Семчук вважає за необхідне їх підвищити, адже багато підприємств цієї сфери працюють з нульовою рентабельністю, що аж ніяк не дозволяє впроваджувати передові технології зі збирання та утилізації твердих побутових відходів. Водночас заступник міністра наголосив: лише уряд займатися цими проблемами не буде, адже є нормативно-правові акти, згідно з якими відповідальність за благоустрій (у тому числі це стосується збирання, зберігання та утилізації сміття) мають нести місцеві органи влади. У свою чергу центральна влада сприятиме та надаватиме підтримку щодо залучення іноземних інвестицій у цю сферу. Зокрема,  Г. Семчук зазначив, що у розвинутих країнах на смітті роблять бізнес, і низка іноземних банків (у тому числі Світовий банк) та компаній готові вкладати кошти в розвиток сміттєпереробної галузі в Україні. Тому він закликав місцеві органи влади активно співпрацювати з урядом та міністерством у цьому напрямку.

При цьому посадовець зазначив, що у 130 населених пунктах вже впроваджено передові технології, зокрема роздільне збирання сміття, а у восьми — збудовано сміттєсортувальні лінії. Це сприяє зменшенню побутових відходів, адже частина з них іде на вторинну переробку. Отже — хто справді хоче покращити ситуацію, той вже щось робить.