Майже 10% тих, хто користується житлово-комунальними послугами, за них не платять. Про це повідомив міністр з питань ЖКГ Юрій Хіврич, і зауважив, що він навіть знає, хто саме не платить. Найсумлінніше розраховуються пенсіонери і люди передпенсійного віку. А ось боржників якраз варто шукати серед 30-40-річних. Притому в половини з них борги з'явилися через об'єктивні причини - наприклад, люди втратили роботу і зарплату. А от друга половина - заможні люди, які не платять "з принципу". Але, вочевидь, цими "принципами" їм доведеться поступитися. Бо з прийняттям Житлового кодексу їм буде не солодко.

- 2 грудня виноситься на розгляд Верховної Ради в другому читанні Житловий кодекс, - повідомив Юрій Хіврич. - У ньому передбачена норма щодо нарахування пені боржникам. Окрім цього, міністерство розробило і свій проект закону про повернення пені.

Робота з боржниками ведеться вже сьогодні, і шляхи стягнення є. Зокрема, це претензійно-позовна робота. 7 липня прийнято закон про судоустрій, в якому чітко розписано, як відбувається стягнення заборгованості за послуги ЖКГ. Не більше 15 діб це питання має розглядати суд, притому можна й без присутності боржника. За невиконання судового рішення передбачено великі штрафи, і навіть до 3-х років позбавлення волі. На запитання про те, чи будуть відбирати квартиру за борги, Юрій Хіврич відповів, що так питання поки не ставиться.

Він також розповів, що нині не можна відключити квартиру боржника від усіх послуг ЖКГ повністю. Можна відключити електроенергію, газ, холодну воду, але не можна відключити гарячу воду і тепло, адже це подається на весь будинок. Не можна "відключити" боржника і від надання послуг з утримання будинку, тобто вивезення сміття, користування ліфтом... Тому доводиться шукати шляхи впливу на тих, хто не платить.