ЕКОЛОГІЯ. В Україні створено автоматизовану систему дистанційного зондування землі, в тому числі об’єктів природно-заповідного фонду  

Як повідомив на урядовому брифінгу міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький, космічний моніторинг і сучасні методи оброблення й аналізу даних дають змогу виявляти зміни, що відбуваються у довкіллі в результаті антропогенного та природного розвитку.

«Перше завдання, яке поставив Прем’єр-міністр, стосується лісового фонду. Тобто порушення деякими суб’єктами господарювання правил вирубок лісів. Система космічного моніторингу дає змогу оперативно реагувати на ці питання і вирішувати їх відповідно до чинного законодавства, нараховувати збитки, передавати до органів прокуратури ці матеріали для використання у кримінальних справах», — повідомив Едуард Ставицький.

За його словами, друге доручення глави уряду щодо ефективного використання системи стосується розв’язання проблеми сміттєзвалищ. Також система космічного моніторингу дає змогу контролювати діяльність суб’єктів господарювання у рекреаційних зонах (наприклад, забудова або намив земельних ділянок на водоймах). Цього року Мінприроди планує запровадити контроль із космосу за станом водойм, видобутком копалин, ерозійними процесами. При цьому дані космічного моніторингу будуть у відкритому доступі в Інтернеті. Якщо досвід Мінприроди виявиться вдалим, його візьмуть на озброєння й інші міністерства, зокрема МНС (контроль паводків і пожеж), Мінагрополітики (стан посівів).

Згідно з повідомлень департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, система космічного моніторингу в Україні була здана в експлуатацію 28.04.2012 р. Вартість  робіт та устаткування — 49,38 млн грн. Тендер щодо поставки обладнання та програмного забезпечення виграла австрійська компанія АустроПланІнженірінг. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»