Сімдесят років тому свій перший концерт дав Закарпатський народний хор, створений на професійній основі через рік після входження краю до складу України. Цієї неділі, 70 років потому, перебуваючи у статусі заслуженого академічного, сучасні артисти відтворили перший концерт колективу.

Почали з «розминки». І митці, і багато гостей, одягнувшись у стилі давноминулих часів (або й витягнувши зі скрині бабусині чи дідусеві костюми) прогулювалися Театральною площею Ужгорода. Серед них — артисти в образі ужгородського міського голови 1946 року та  першого керівника хору відомого фольклориста і музикознавця Петра Милославського.

Вуличне дійство продовжилося у театрі «Бавка». Саме  це приміщення було головною театральною сценою тогочасного  міста, тож  для ретроспективи першого концерту Закарпатського народного хору обрали саме його.

— Ми віднайшли в архівах пісенні твори, які виконувалися в 1946-му, а також окремі танці, зокрема, улюблений глядачами «увиванець», — сказала художній керівник і диригент колективу Наталія Петій-Потапчук. — У ті часи не було сценічних костюмів, тож виступали в автентичних. Щоб не порушувати і цієї традиції, попросили допомоги в Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Тож дякуємо музеєві і, зокрема, його директорові Габріелі Андял, яка всіляко сприяла нам!

Не було тоді в хору свого оркестру, а лише супровід під баяни, акордеони. Тож і це відбувалося, як у далекому 1946-му. У фойє театру розгорнули фотовиставку: світлини продемонстрували, яким було давнє обличчя Ужгорода. Глядачі ознайомилися і з першою афішею Закарпатського народного хору, костюмами, в яких виступали тогочасні артисти.

До створення в місті атмосфери, яка відповідала б кінцю першої половини минулого століття, долучилася модельна школа Анни Феєр. Завдяки їй знайшлися капелюшки і вишиванки жіноцтву, елегантні костюми і краватки чоловікам.

По завершенні «історичного» концерту на площі Фенцика, що поряд із обласною філармонією, відбувся і великий концерт Закарпатського народного хору, складений із сучасного репертуару цього заслуженого колективу.