Одночасно з цвітінням сакур, які привабили до Ужгорода тисячі туристів, в обласному центрі Закарпаття  розпочався фестиваль «Музика без кордонів». Свято, яке дарує насолоду справжнім меломанам, вчетверте долає і географічні, і жанрово-стильові бар’єри.

Начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Вікторія Фролова і директор філармонії Іван Микита, відкриваючи фестиваль, наголосили на важливості його проведення, так би мовити, між двома Великоднями. Саме цим пояснюється тематика першого концерту — духовні твори. Вони звучали під спільною назвою «Мessa» у виконанні заслуженого академічного Закарпатського народного хору, камерного оркестру та солістів обласної філармонії.

Артисти присвятили цей концерт одному із засновників професійної музичної школи в краї, членові спілок композиторів України та Угорщини, заслуженому діячеві мистецтв України Іштвану Мартону. З філармонією видатного музиканта пов’язує багаторічна професійна діяльність — як очільника колективів та художнього керівника установи. Двадцять років тому митець відійшов у вічність…

Наступними у рамках фестивалю виступлять солістка Національної філармонії України Каріна Кондрашевська (сопрано, м. Київ), народна артистка України Етелла Чуприк (фортепіано, м. Ужгород) та симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії під керівництвом Вікторії Свалявчик-Цанько. Відібрані для виконання твори об’єднані програмою «Bravo оpera».

Наступного вечора  виконавську майстерність демонструватимуть гості зі Львова — лауреати міжнародних конкурсів скрипалька Лідія Футорська та баяніст Сергій Хоровець. За весь час проведення музичного свята зі сцени філармонії звучатимуть сім концертних програм —  старовинна музика, добірні класичні й естрадні твори. Поряд із вітчизняними зірками на ужгородській сцені виступить і маестро з Аргентини. Фестиваль, який триватиме до 20 квітня, стане помітною подією в межах відзначення 70-річчя заснування Закарпатської обласної філармонії.