Слід негайно розробити доповнення до виборчого законодавства, які унеможливили б підкуп голосів виборців, і забезпечити чесне проведення місцевих виборів 25 жовтня. Таку думку озвучив у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької Президент Петро Порошенко, виступаючи перед тамтешньою громадою. «Багато хто мене вмовляв, що не можна проводити вибори в умовах війни. Я твердо сказав, що Україна повинна мати легітимну владу. Ми провели президентські й парламентські вибори, на яких український народ показав свою відповідальність і мудрість. Я впевнений, що розуму, мудрості й відповідальності українському народові вистачить і для місцевих виборів», — наголосив він.

Окремо глава держави говорив про потребу діяти спільно, аби унеможливити підкуп виборців. Саме тому на часі підготовка доповнень до Закону «Про місцеві вибори». На переконання Петра Порошенка, нормотворчі зміни перекриватимуть будь-які лазівки для принизливого обміну голосів на гречку, інші харчі або гроші. «Це один із найважчих злочинів, і ми маємо нарешті продемонструвати, що злочинці, зокрема і за ці злочини, будуть притягнуті до відповідальності й опиняться у в’язниці», — цитує Президента його прес-служба.

За словами глави держави, вибори до місцевих органів управління вкрай важливі, адже після 25 жовтня розпочнеться процес передачі повноважень і фінансових ресурсів місцевим громадам. Це передбачено конституційною реформою в частині децентралізації. «Я перший український Президент, який приймає рішення делегувати частину повноважень, що стосуються соціально-економічного розвитку, територіальним громадам. Це повноваження, влада і гроші. Влада має бути на відстані витягнутої руки для того, щоб громада і суспільство мали можливість контролювати і ефективно впливати на цю владу», — резюмував він.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»