На минулому тижні депутати не стали розглядати винесений на порядок денний сесії Верховної Ради законопроект №1888 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та вдосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України». Раніше цей документ отримав вкрай негативну оцінку галузі зв’язку.

Незважаючи на серйозну критику, його все-таки винесли на засідання. Однак в останній момент автор законопроекту голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко попросив Голову Верховної Ради перенести розгляд цього документа на невизначений термін для проведення додаткових консультацій з учасниками ринку.

Причиною такого кроку стала відмова провідних фракцій коаліції — Блоку Петра Порошенка та «Народного фронту» підтримати законопроект. Народні депутати взяли до уваги аргументовану критику експертів телекомунікаційної галузі. Нагадаємо: відкриті листи на адресу Голови ВР, Прем’єр-міністра, народних депутатів із закликом відхилити без розгляду законопроект №1888 направили провідні підприємства галузі, галузеві асоціації, Американська торгова палата в Україні. Вони охарактеризували законопроект як шкідливу антиринкову ініціативу, що посилює регуляторний тиск на галузь. Окрім того, становить загрозу базовим конституційним правам громадян, що суперечить політиці держави щодо дерегуляції та боротьби з корупцією, яка створює грунт для нових зловживань. Уперше за тривалий час представники галузі так консолідовано виступили з єдиною позицією.

Чергова робоча зустріч членів Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку із представниками галузі відбулася 13 травня. На ній, як повідомили експерти «Маркет.Інфо», всі провідні оператори зв’язку, базова галузева асоціація «Телас», Американська торгова палата в Україні вкотре висловили своє вкрай негативне ставлення до законопроекту №1888 і зажадали його відхилення під час голосування.

 Вікторія БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»