АКТУАЛЬНО. Проблема безробіття нині є однією з найважчих в Україні. Тож влада повинна постійно стимулювати роботодавців для створення нових робочих місць. Для розв’язання низки проблем у цій сфері профільним міністерством розроблено законопроект «Про зайнятість населення», основні положення якого презентував на урядовому брифінгу віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Концепція нового документа здебільшого спрямована на забезпечення робочими місцями безробітних осіб, які не є конкурентоспроможними на ринку праці (випускники вишів та профтехучилищ, особи передпенсійного віку, батьки, які виховують дітей до 6 років або дітей-інвалідів).

Сергій Тігіпко розповів, що у законопроекті прописано, що роботодавці, які працевлаштовують таких безробітних, отримають стовідсоткову компенсацію зі сплати єдиного соціального внеску. Така пільга надається на один рік за умови незвільнення працівника протягом наступного року. В іншому разі роботодавець буде зобов’язаний повернути компенсацію у повному розмірі.

Також пропонується надавати пільги роботодавцям, які, створивши нові робочі місця, сплачуватимуть на них працевлаштованим зарплатню від трьох і більше мінімальних заробітних плат. Такі роботодавці матимуть право сплачувати протягом наступного року 50% єдиного соціального внеску за кожного працевлаштованого на таке місце у минулому році.  

Певні компенсації зможуть отримати суб’єкти малого підприємництва, які створюють нові робочі місця і працевлаштовують безробітних. Такі підприємці отримуватимуть щомісячну компенсацію у розмірі мінімального страхового внеску. Водночас, за словами віце-прем’єра, в разі звільнення працівника протягом наступного року після закінчення виплати компенсації роботодавець повертатиме кошти.  Крім того, планують залучати безробітних до реалізації інфраструктурних проектів, що фінансуються за рахунок центрального та місцевих бюджетів. Сергій Тігіпко також повідомив, що пропонується запровадити систему, яка б стимулювала місцеву владу залучати інвесторів та створювати нові робочі місця. Так, за певних умов відрахування від податку на доходи фізосіб до бюджетів сільських і селищних та міст районного підпорядкування можуть збільшитися від 25% до 100%.

 Крім зазначених нововведень, законопроект містить й інші положення. Зокрема впровадження ваучерної системи для громадян віком від 45 років (зі страховим стажем від 15 років), які бажають навчатися нової професії, стимули для стажування студентів з відкриттям трудової книжки, введення контрактів між роботодавцем та працівником щодо навчання, запровадження механізму підтвердження професійної кваліфікації, вдосконалення роботи кадрових агентств, надання статусу безробітного з першого дня звернення до центру зайнятості тощо.   

За словами Сергія Тігіпка, мета нововведень — створити нові, якісні робочі місця: «За місяць обговорюємо і протягом червня приймаємо законопроект. Він має заохотити роботодавця створювати нові робочі місця».