ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ.Народний депутат Арсеній Яценюк зареєстрував у Верховній Раді законопроект, яким пропонується дозволити проводити валютно-обмінні операції на суму до 80 тисяч гривень без пред'явлення документа, що засвідчує особу.

Згідно з проектом, паспорт необхідний для обміну сум понад 80 тисяч гривень.

Наприкінці вересня Яценюк подав позов до суду на Нацбанк щодо скасування постанови про паспортизацію валютних операцій. Депутата підтримала Асоціація українських банків, яка представляє інтереси 107 банків.

Як повідомлялось, раніше Нацбанк обіцяв 10 жовтня оприлюднити нові «пом'якшені» правила купівлі/продажу валюти, якими планувалося відмовитись від обов'язкового ксерокопіювання документів, та дозволити клієнтам фінустанов лише пред'являти паспорт без передачі до рук операціоністів. Проте обіцянка так і залишилась обіцянкою.

Нагадаємо, що в Україні з 23 вересня діє постанова Національного банку, за якою при обміні валюти банки залишають собі копії паспортів громадян. Ця постанова викликала вкрай негативну реакцію громадян, а також призвела до появи тіньового валютного ринку.

ТСН