ЗЛОЧИН. Агентством боротьби з організованою злочинністю Великої Британії спільно з ФБР і Департаментом Юстиції США було припинено діяльність 36 сайтів, доменні імена яких використовувалися для продажу фальсифікованої інформації, що стосуються банківських карток, передає УНН.

Веб-ресурси були ідентифіковані Агентством боротьби з організованою злочинністю як сайти, за допомогою яких здійснюється продаж крадених банківських карток, а також реквізити банківських он-лайн рахунків, використовувалися як платформи для здійснення електронної комерції (більш відомої як «Автоматизовані торгівельні візки», надалі – АТВ). Це давало можливість зловмисникам швидко та зручно продавати велику кількість краденої інформації.

Британські правоохоронці відслідковували розвиток АТВ і здійснювали моніторинг використання даного ресурсу іншими користувачами, які підтримували шахрайства із платіжними картками. Співпрацюючи з Федеральним Бюро Розслідувань США, Федеральною кримінальною поліцією ФРН, Кримінальним відомством поліції Нідерландів, Міністерством внутрішніх справ України, Австралійською Федеральною Поліцією та Румунською Національною Поліцією, Агентство боротьби з транснаціональною злочинністю протягом двох минулих років виявило більше 2,5 мільйонів одиниць сфальсифікованої персональної і фінансової інформації.

Агентство боротьби з організованою злочинністю також зібрало докази стосовно кіберзлочинців, які користувалися вказаними ресурсами мережі Інтернет. У результаті проведеної спецоперації були заарештовані двоє осіб, які обґрунтовано підозрюються в закупівлі великої кількості сфальсифікованої інформації. Окрім цього британські правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку, що використовувалася для вчинення злочинів, пов'язаних з банківськими картками. Ще одного зловмисника заарештовано співробітниками відділу боротьби з кіберзлочинністю МВС Македонії.

«Ця операція є чудовим прикладом відмінного рівня міжнародного співробітництва з питань попередження он-лайн шахрайств. Наші спільні дії дозволили вберегти персональну банківську інформацію громадян, а також Інтернет-магазини і фінансові установи від потенційних збитків, що могли бути завдані шахрайством. Оцінюється, що збитки могли сягнути суми в 500 мільйонів фунтів стерлінгів. У той же час збережено психологічне здоров'я тисяч людей, які могли стати жертвами даного злочину», – зазначив керівник по проведенню операцій у сфері кіберзлочинності Агентства боротьби з транснаціональною злочинністю Великої Британії Лі Майлс, коментуючи проведену операцію.

Уся виявлена інформація була передана до Великобританії. У подальшому передбачається надання допомоги правоохоронцями фінансовим установам з метою попередження потенційних шахрайств із персональною фінансовою інформацією.