Черкащина нинішнього року вже скоротила споживання газу на 9%. Про це з посиланням на дані газопостачальних підприємств області (ПАТ «Черкасигаз» та «Уманьгаз») повідомив начальник управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Юрій Панченко. За його словами, область могла б зекономити більше, проте на її території містяться потужні промислові підприємства, які використовують блакитне паливо як сировину для виробництва.

Наприклад, «Азот» використовує близько половини газу від загальнообласного споживання, пояснив Юрій Вікторович і додав, що нині «Азот» — одне з найбільших хімічних підприємств України, яке забезпечує випуск азотних мінеральних добрив та карбамідо-аміачної суміші. Через зупинку роботи кількох аналогічних підприємств на Донбасі на «Азоті» істотно зросло виробництво. Знизити ж подачу газу для цього промислового велета можна лише за допомогою зменшення виробничих потужностей. Окрім промислових підприємств, які споживають 57% блакитного палива, близько третини газу йде на потреби населення, ще 12% — для теплопостачальних підприємств.

Як запевнив заступник начальника управління ЖКГ — начальник відділу експлуатації житлово-комунального господарства облдержадміністрації Андрій Ліпкань, до кінця року Черкащина зекономить ще 2 мільйони 341 тисячу кубометрів газу на суму 12,6 мільйона гривень. Такого результату вдасться досягти за умови модернізації комунальної теплоенергетики. Для цих потреб області виділено 14,6 мільйона гривень субвенції з держбюджету.