Захист прав дітей соціально незахищених категорій — одне з важливих завдань у роботі запорізької влади. Це їхній соціальний захист, забезпечення відпочинку та оздоровлення, сприяння і створення сприятливих умов під час влаштування в сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Не менш значуща профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі. Нині у місті дедалі менше дітей живуть в інтернатних закладах. 2013 року таких було 1140, 2014-го — 1123, торік – 1082 дитини. Тобто за три останні роки показник дітей, охоплених сімейними формами виховання, збільшився з 83,2 до 87,3% — це перевищує середній показник в Україні, який становить 85%.

За даними служби у справах дітей Запорізької міськради, торік у Запоріжжі взято під опіку 109 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 17 влаштовано в прийомні сім’ї, 14 — у дитбудинки сімейного типу, 48 — усиновлено. Заступник міського голови Анатолій Пустоваров планує створити цього року на базі дитсадка в Хортицькому районі Запоріжжя, де живе багатодітна сім’я вимушених переселенців, комплекс дитячих будинків сімейного типу. Це питання вже узгоджено в місцевих органах влади.

До речі, для занять спортом і творчістю дітей у Запоріжжі працюють 13 позашкільних закладів творчої спрямованості, 19 дитячо-юнацьких спортивних шкіл. На сьогодні позашкільною освітою охоплено понад 48 тисяч дітей та підлітків (80%). Понад 14,5 тисячі хлопчаків та дівчат відвідують гуртки при школах (738 гуртків), ще 12,5 тисячі займаються в музичних школах та школах мистецтв.