ДОБРОЧИННІСТЬ. Другий рік поспіль навесні на Запоріжжі проводять благодійну акцію «Любов милосердствує». Її на допомогу дітям з онкологічними захворюваннями крові ініціював архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука — лідер обласної християнської громади Української православної церкви. Торік понад тисяча людей здали свою кров і щонайменше на півроку повністю забезпечили маленьких пацієнтів онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні препаратами крові.

На рахунок проекту тоді перерахували понад 470 000 грн, тільки в ході cпеціального телемарафону зібрали понад 27 тис. грн. Молодіжні волонтерські групи, творча інтелігенція, керівники підприємств, прості громадяни взяли найактивнішу участь у наданні матеріальної та моральної підтримки хворим дітям. Палати онкогематологічного відділення прикрасили картини запорізьких художників, які своїми світлими сюжетами також підтримують маленьких пацієнтів в їхній боротьбі зі смертельною недугою.

Всі кошти, виручені в результаті цього проекту, були спрямовані на придбання спеціального обладнання та медикаментів для онкохворих дітей. 

Цього року ініціатори проекту, крім допомоги обласній дитячій лікарні, планують придбати на кошти, зібрані під час акції, ще й медичне обладнання для дитячого відділення обласного протитуберкульозного диспансеру. Про це вони повідомили на прес-конференції, що відбулася у муніципальному прес-центрі.

— Для відділення, де лікуються онкохворі малюки, нам потрібні ламінарні шафи. Що це таке? Це сучасні витяжки спеціально виготовлені для розведення цитостатиків — хіміопрепаратів. Усі знають, що вони дуже токсичні, — пояснив головний лікар Запорізької обласної дитячої лікарні Юрій Борзенко. — Відділення потребує і лабораторного обладнання для аналізу крові.

Плекає надію щодо придбання сучасної медичної апаратури на кошти благодійної допомоги, зібрані в ході проекту «Любов милосердствує», і головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Олександр Охтирський. У ввіреному йому лікувальному закладі діє єдине в регіоні дитяче відділення.

— Конче потрібна дихальна апаратура для анестезіологічного відділення, для проведення штучної вентиляції легенів, — пояснив нагальну потребу головний лікар.

Кошти збирають у храмах, магазинах. Донорську кров для онкохворих дітей здають в обласній станції переливання крові.

— Не кожен має гроші, але 250 мл крові, мені здається, людина може пожертвувати. Донору це піде на користь, тому що це стимул для імунітету, — порадив запоріжцям владика Лука, який за першою вищою освітою — дипломований лікар. — Але варто пам’ятати, що і ці 250 мл можуть врятувати життя стражденній дитині.

У рамках акції «Любов милосердствує» у Запорізькій філармонії відбувся благодійний концерт симфонічної музики. На прохання архієпископа Луки до Запоріжжя доправили з Батурина святу реліквію — ікону Миколи Чудотворця, що прославилася зціленням людей від онкологічних захворювань, які до неї прикладалися, про що записано і засвідчено документально. Її виставили у Свято-Покровському архієрейському соборі і обіцяють, що святиня побуває у всіх провідних храмах області.