У Запоріжжі, в рамках співробітництва зі Світовим банком, проведено аналіз енергетичних показників міста, спрямований на подальшу реалізацію енергоощадних та енергоефективних заходів. Представлено попередні результати оцінювання рівня енергоефективності Запоріжжя, першочергові інвестиційні енергоощадні проекти тощо.

Представник Всесвітнього банку Крістіан Малер розповів, що банк реалізує в Україні проект з підвищення енергоефективності в містах, аналізуючи їхні енергетичні показники. «Ми бачимо зацікавленість українських міст щодо якнайшвидшого впровадження програм з підвищення енергоефективності», — зазначив Крістіан Малер.

Директор компанії «Енергетичні системи» Василь Степаненко зауважив, що рівень зацікавленості інвесторів залежить від багатьох чинників: обсягів необхідного фінансування, термінів окупності проекту, рівня контролю міста над зазначеним сектором тощо. У сучасних умовах міста — це термомодернізація бюджетних споруд, житлових будинків, поліпшення теплового господарства, зовнішнього освітлення. На думку Василя Степаненка, нові керівники Запоріжжя змінили підходи оцінки інвестиційних проектів. Відтак до уваги беруться не лише інтереси міста, а й пріоритети інвесторів та банків, що готові вкладати кошти в енергоощадність.

Вироблені рекомендації пріоритетнихнапрямів інвестування в енергоощадність передадуть на розгляд міської влади. Після детального вивчення пропозиційзатвердять список першочергових проектів.

— Розроблений у Запоріжжі Муніципальний енергетичний план вельми потрібний місту, — каже Запорізький міський голова Володимир Буряк, — бо це крок до діалогу з потенційними інвесторами, кредиторами щодо коштів на конкретні проекти. Він наголошує, що аналіз енергетичних показників, проведений спільно зі Світовим банком, дасть змогу визначити ключові пріоритети міста в сфері енергоощадності.