УРОЖАЙ-2012. Низький рівень зволоженості грунту може призвести до перегляду структури посівних площ
 

За інформацією головного управління агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації, вже повністю засіяні 385 тис. га, відведені під ранні ярі зернові. Добігає завершення і посів пізніх ярих, під які виділено 98 тис. га. Так, кукурудзи засіяно 54 тис. га (80% до плану), проса — 5,4 тис. га (26%), гречки — 0,5 тис. га (27%), сорго — 0,6 тис. га (8%). Продовжується сівба  технічних культур — сої та соняшнику, яких посіяно на 9,8 тис. га (99%) і 186 тис. га (42%) відповідно. Посів кукурудзи та сорго має завершитись у травні, а проса та кукурудзи — в червні.

— Чи не головна проблема нинішньої посівної — відсутність  опадів. Через низький рівень  вологи у грунті може статися, що доведеться  переглядати структури посівних площ, — припускає  перший заступник начальника головного управління АПК облдержадміністрації Анатолій Колесніков. — Утім, такий перебіг подій саме і характерний для зони ризикованого землеробства, в якій знаходиться Запорізька область. Тож особливу увагу приділяємо дотриманню рекомендацій  науковців, міститься щодо  площ засіву соняшнику в сівозмінах. Разом з тим, збільшили  посівні площі  під овес, горох та яру пшеницю.

Загалом під цьогорічний урожай в області зерновими буде засіяно 912 тис. га, з яких 625 тис. га — озимі. За інформацією обласного аграрного управління, більшість посівів озимини на ланах області збереглися у задовільному стані. А жито і ріпак хоч би так вродили, як  піднялися, — практично  100%.  Чого, на жаль,  не сказати про інші культури. На понад 87 тис. га посівів озимини сходи виявилися слабкими та зрідженими. Причина тому — тривала посуха восени. Відтак найбільше постраждали від відсутності дощів посіви у Михайлівському, Василівському, Вільнянському та Запорізькому районах. Площі, які вивільнились у результаті загибелі озимих культур, пересіватимуть кукурудзою, просом, сорго. Аграрії на власному досвіді вже переконалися у потребі і доцільності  застосування у зоні ризикованого землеробства  міндобрив, засобів захисту рослин, збереження вологи в грунті. Тож підживили мінеральними речовинами посіви на  площі 722 тис. га. Забезпеченість гербіцидами та протруйниками насіння становить 100%, інсектицидами проти шкідників — 98 %, фунгіцидами проти хвороб — 93 %. За прогнозами А. Колеснікова, посівна кампанія у Запорізькій області завершиться  у визначений термін без  ускладнень.