Щирість і талант визначаються душею, а не кольором шкіри. Фото  автора

Цей незвичайний концерт відбувся з ініціативи корпункту «УК» у Запорізькій області. Вокальний гурт, створений у межах Міжнародного руху студентів-католиків, місцеві охрестили «Запорізькими чорнобривцями», на кшталт відомого українського гурту «Чорнобривці».

— Ми, студенти медуніверситету, які приїхали в Запоріжжя з Нігерії, Гани, Танзанії, згуртувалися ще торік у вересні, щойно розпочався навчальний рік, — розповів президент студентської афрогромади Чарльз Езеуде. — А вокальний колектив створили три місяці тому. Наш перший концертний виступ відбувся на Великдень. Нині в хорі співає 20 юнаків і дівчат. Здебільшого виконуємо церковні гімни, пісенні молитви та пісні про Ісуса Христа й Діву Марію. Особливе місце у нашому репертуарі посідають молитви за Україну.

У Запорізькому військовому госпіталі на концерт гурту, що проходив просто неба, зібралося чимало слухачів. Окрім поранених бійців, підійшли й медичні працівники, волонтери. В імпровізованому «партері» не всім вистачило місця. Тож дітлахи із прилеглих сусідніх будинків осідлали паркан.

— Наш актовий зал тимчасово не придатний для проведення концертних заходів, оскільки в ньому зберігаємо обладнання для рентгенвідділення, де триває ремонт, — пояснив заступник начальника шпиталю підполковник Олександр Тяпкін. — Його придбали за кошти від благодійного концерту Святослава Вакарчука.

Олександр Юрійович повідомив, що в госпіталі проходять лікування 102 бійці. Цей показник майже на 20% перевищує пропускну здатність цього лікувального закладу.

— Ремонтні роботи в головному корпусі нашого госпіталю вийшли на фінішну пряму, — розповів Олександр Тяпкін. — Сподіваємося знайти кошти на ремонт фасаду. Також плануємо провести капітальний ремонт будівлі інфекційного відділення. Після ремонту кількість ліжок зможемо істотно збільшити. Адже на Донбасі терористи ніяк не вгамуються.

Днями до Запоріжжя доправили двох поранених у бою під Широкиним. Вони постраждали під час обстрілу бойовиками. Хлопці у важкому стані. Військові медики схвалюють організацію мистецьких заходів для поранених бійців, підтвердив Олександр Юрійович. Адже часом пісня дає значно кращий терапевтичний ефе?кт, ніж звичайна пігулка.

Цю думку поділяє і майбутній лікар керівник гурту Алоїс Чуку з Нігерії. Донедавна він навчався в Донецьку, але був змушений переїхати до Запоріжжя.

— Перші враження про місто: тут усі спілкуються переважно російською мовою, і жодних проблем немає. А в Донецьку ситуацію подавали так, що тут, мовляв, усі — «люті бандерівці», — розповів юнак. — Щодо нашого концерту для поранених — пишаюся тим, що маю змогу підтримати цих мужніх хлопців. Самі ж «мужні хлопці» зі сльозами слухали, як африканські студенти натхненно співали: «Боже, я тебе молю за Україну, за її людей тебе молю».  Вдячна публіка за кожну пісню винагороджувала виконавців бурхливими оплесками. А «Запорізькі чорнобривці» разом із корпунктом «УК» у Запорізькій області уже планують подальшу концертну діяльність.