Міністерство аграрної політики та продовольства спільно з міжнародним проектом «Удосконалення систем контролю безпечності харчових продуктів в Україні» провело для підприємств харчової та переробної промисловості Запорізької області семінар «Нове харчове законодавство. Завдання, відповідальність та нові можливості для операторів ринку. Практичні аспекти впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР».

Важливість заходу підкреслив заступник голови Запорізької ОДА Борис Борисов, зазначивши, що впровадження системи аналізу ризиків і контролю у критичних точках НАССР — необхідна умова для всіх підприємств області незалежно від форми власності та потужностей виробництва. Тільки за таких умов виробники можуть працювати як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках за європейським рівнем стандартів.

Торік на 33 підприємствах галузі впроваджено міжнародні системи управління безпечністю та якістю харчової продукції, на п’яти — в стадії впровадження. Робота триває, бо це останній рік для впровадження систем управління якістю.

Як зазначила заступник директора департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОДА Людмила Щербина, в умовах конкуренції на продовольчому ринку виграють саме ті підприємства, чия продукція буде більш якісною та безпечною, хто навчиться економити на витратах. Саме наявність систем управління безпекою, які грунтуються на принципах НАССР, зможе забезпечити підприємству всі ці чинники.

Нагадаємо, що НАССР (система аналізу ризиків та контролю (регулювання) у критичних точках) — це система для ідентифікації, оцінки, аналізу та контролю ризиків, важливих для безпечності харчових продуктів. Це єдина система управління безпечністю харчової продукції, яка довела ефективність і прийнята міжнародними організаціями. Завдяки НАССР скорочується кількість низькоякісної продукції, знижується її собівартість.

Відповідно до пункту 6.2 статті 20 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», особи, які виробляють або вводять в обіг харчові продукти, повинні застосовувати системи НАССР, інші системи гарантування безпечності та якості під час виробництва і обігу харчових продуктів.

А тим часом область дбає й про залучення інвестицій. Голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль зустрівся з делегацією з Південної Кореї, окресливши основні напрями співпраці у сільському господарстві та можливості інвестування.

— Корея зацікавлена в довгострокових проектах у перспективному регіоні, який має потенціал для розвитку, — підкреслила представник комерційного відділу Посольства Республіки Корея Ірина Савицька.

Відбулася презентація корейської компанії Daewon GSI, виробника обладнання для переробки зерна та сипучих круп. Крім цього, займається міні-заводами з переробки біомаси. Daewon GSI пропонує нові й відновлювані джерела енергії через переробку біомаси рослин.

Сторони розглянули можливість створення в Запоріжжі та районах області підприємства для переробки відходів сільської промисловості та створення джерела енергії через переробку біомаси рослин. Учасники зустрічі обговорили можливість надання інвестицій на розвиток інфраструктури області, співпраці в галузі IT-технологій, питання утилізації відходів та перехід на альтернативні джерела палива.

Запорізька влада заявляє, що відкрита для діалогу, бюрократичні перепони знизить до мінімуму, оскільки область зацікавлена в інвестиціях, створенні робочих місць, розвитку бізнесу.