Асоціація «Енергоефективні міста України» реалізує в Запорізькій області проект «Школа енергії», який упроваджує компанія «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ». Започатковано його в січні 2016 року, триватиме він до жовтня. Усього у проекті беруть участь 25 українських шкіл. Для вчителів із цих шкіл німецькі та українські фахівці провели спеціальний тренінг. Кожна школа отримала комплект освітніх матеріалів і набір технічних інструментів юного енергоаудитора.

Учителі проводять у своїх школах уроки з «енергетичного лікнепу» для учнів, а учні разом з учителями й технічними експертами розпочали виконання енергоаудиту будівлі своєї школи. Переможцями конкурсу в межах цього проекту стали Запорізька загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів №20 екологічного профілю, Бердянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І—ІІІ ступенів та Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Джерело».

Керівники області разом із делегацією GIZ та представниками асоціації «Енергоефективні міста України» побували в одного з переможців конкурсу «Школа енергії» — школі-інтернаті «Джерело», директор якої Олександр Нішенко розповів, що учні закладу самотужки роблять енергоаудит, що приводить до значної теплоекономії, у дітей виробляються навички раціонального використання ресурсів. 

Директор проекту «Створення енергетичних агентств в Україні» Роберт Кюнне впевнений, що Запорізька область має високий потенціал.

— Вражає, що збереження енергії настільки актуальне для всіх, — зауважує він. — Особливо важливо, що до проекту залучено молодь — студентів, школярів. Перші результати роботи ми вже побачили, що доводить нашу з вами плідну працю. Ми підтримуватимемо цей проект і надалі, працюватимемо над результатами. Приємно, що в Запорізькому краї молодь думає та працює на майбутнє. Мета проекту — прищепити школярам нове ставлення до  енергетики, підвищити їхню обізнаність у питаннях раціонального використання енергії та напрацювати навички із проведення простого енергоаудиту окремих приміщень і будівлі загалом, поширювати набутий досвід у місцевій громаді, інших навчальних і освітньо-виховних закладах.

Підбиваючи підсумки спільної роботи, голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль підкреслив:

— Наша держава в умовах війни та економічного спаду потребує допомоги. Німеччина відгукується на наші проблеми й бере участь у проектах. Ця співпраця для нас дуже важлива. Тож ми докладемо всіх зусиль, щоб ці проекти розвивалися.

ДОВІДКА «УК»

Асоціація «Енергоефективні міста України» розпочала реалізацію проекту «Школа енергії» від імені проекту «Створення енергетичних агентств в Україні», що  впроваджує компанія «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ» за дорученням федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини. Партнери проекту — Одеське муніципальне енергетичне агентство, ГО «Колегія екологічної освіти «Світ Освіт», німецький Незалежний інститут з екологічних питань у Берліні.