Павло Петренко вручив щасливим батькам перший документ їхньої дитини. Фото Володимира ЗAЇКИ

Днями Київська область долучилася до пілотного проекту Мін’юсту із видачі свідоцтв про народження дитини в пологових будинках. Тепер у пологовому будинку Броварів буде так званий фронт-офіс юстиції, куди звертатимуться тато чи мама. Його працівник матиме доступ до електронного реєстру і 24 години на оформлення свідоцтва. Єдине, що повинні швидко зробити батьки, — визначитися з ім’ям новонародженого й подати оригінали своїх паспортів та свідоцтво про шлюб. Завдяки запровадженню такої послуги зменшаться черги в РАЦС.

«У пологовому будинку працює фронт-офіс Мін’юсту, спеціалісти якого протягом 24 годин після подання документів видадуть свідоцтво про народження дитини, — запевнив під час відкриття проекту в броварському пологовому будинку міністр юстиції Павло Петренко. — В режимі онлайн інформацію про народження вносять до реєстру, завдяки чому все швидко оформлюють, і мами виписуються з пологового разом із дитиною та її першим офіційним документом».

Цю послугу надають у всіх обласних центрах, а фронт-офіси Мін’юсту працюють у 39 медичних закладах. Пологовий будинок у Броварах став сороковим у цьому списку. Загалом з моменту початку пілотного проекту майже 5 тисяч немовлят отримали свідоцтва у пологових будинках. «Сподіваємося, що за активної позиції представників органів влади на місцях вже до кінця наступного року послуга з видачі свідоцтв про народження на місці запрацює у всіх районних пологових будинках», — наголосив Павло Петренко.

Голова Київської ОДА Володимир Шандра зазначив, що в області щорічно народжується понад 20 тисяч дітей. Завдяки проекту, який впроваджує Мін’юст, їхні батьки зможуть отримувати зручний сервіс. Пізніше послуга реєстрації з’явиться у Василькові, Білій Церкві й Ірпені. А до кінця першого кварталу 2016 року до цього планують долучити всі райцентри Київщини.