Майже на півтора десятка мільйонів гривень скоротилися борги із зарплати в Сумській області протягом останнього місяця. Про це повідомив голова Сумської ОДА Микола Клочко, наголосивши, що ця проблема нині для обласної влади одна з головних.

Якщо на 1 липня цього року сума боргу сягала 90 мільйонів, то поступово почала зменшуватися і нині вже не перевищує 70 мільйонів гривень. Завдяки дієвій та ефективній політиці істотно скоротили заборгованість у колективах Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання, КП «Сумижитло», ФК «Суми», філії «Роменський райавтодор» та інших підприємствах та організаціях різних форм власності. І надалі роботу зосередять саме на цьому напрямі.

Та своєрідними фінансовими гирями залишаються підприємства-банкрути, на які припадає левова частка зарплатних боргів. Насамперед це колишні промислові флагмани — сумські заводи «Селмі» і «Центролит». Разом вони винні своїм працівникам майже 40 мільйонів гривень.

Щоб розімкнути економічне коло, обласна влада посилила контроль за процедурами банкрутства, що здійснюються на підприємствах. За словами Миколи Клочка, виявляють схеми, за якими донедавна працювали арбітражні керуючі, зводячи нанівець зусилля з ліквідації боргу. Але таким діям поставлено надійний заслін, і найближчим часом ситуація має докорінно змінитися.