СИТУАЦІЯ. Кілька днів тому ЗМІ повідомили про арешт у порту Ізраїлю круїзного лайнера «Ріо». Серед 360 членів його екіпажу, серед якого не лише моряки, а й обслуговуючий персонал і артисти, — 65 українців. Лайнер «Ріо» під прапором Мальти уже доволі довго стоїть у порту ізраїльського міста Ашдод. Власник судна ухвалив рішення продати «Ріо» разом із командою, не виплативши людям заборгованість по зарплаті. Екіпаж лайнера відмовляється сходити на берег доти, доки не отримає зароблені за дві місяці гроші. За деякими даними, власник судна винен своїм працівникам близько 600 тисяч доларів. 

Факт затримання лайнера з українцями на борту у вітчизняному зовнішньополітичному відомстві підтвердили. За словами директора департаменту інформаційної політики МЗС Олега Волошина, рішення про арешт судна було винесене ізраїльським судом у зв’язку із заборгованістю власника перед екіпажем та несплатою портових зборів. За його словами, наразі представник Міжнародної профспілки моряків разом з адвокатом намагаються вирішити питання з поверненням наших моряків додому. «Відшкодування заборгованості по зарплаті може відбутися відразу після продажу судна за борги», — сказав дипломат.

У МЗС вважають, що громадяни України стали заручниками суто комерційної ситуації, подібні до якої вже траплялися не раз. Посольство нашої країни в Ізраїлі тримає ситуацію з лайнером «Ріо» під контролем і перебуває на постійному зв’язку з нашими співвітчизниками. «Посольство робить все можливе, щоб наші громадяни отримували воду, їжу, медичну допомогу і змогли врешті-решт вилетіти додому», — повідомив Олег Волошин. Проте щодо повернення боргів по зарплаті наші дипломати можуть допомогти морякам лише консультативно.