КОСМОС

Попри земну тінь, Місяць не зникає з поля зору

15 червня мільйони жителів нашої планети мали змогу спостерігати за місячним затемненням. Подія досить неординарна, адже затемнення було повним, та й тривало воно понад 100 хвилин. Деякі астрономи охрестили небесне явище затемненням десятиліття — схоже за тривалістю відбулося 11 років тому.

Від початку до кінця таким проявом «космічної механіки» милувалися жителі Австралії, частини Китаю, Індії, Центральної Азії, Близького Сходу та Західної Африки. Однак небагато втратили і європейці, зокрема українці, а також жителі Латинської Америки, які не побачили лише сам початок затемнення.

Напівтіньова фаза розпочалася о 21:22 за київським часом. А за годину розпочалася тіньова — неозброєним оком можна було побачити, як тінь Землі вкриває Місяць. Пік затемнення спостерігався опівночі, а близько першої годині ночі фаза затемнення скінчилася. Наступне схоже за тривалістю небесне явище можна буде спостерігати 27 липня 2018 року.     

Особливість повних місячних затемнень полягає в тому, що коли тінь нашої планети вкриває Місяць, він не зникає з поля зору. Частина сонячних променів огинає Землю і падає на супутник планети. Від цього він забарвлюється різними відтінками жовтого та червоного. Цього разу домінував пурпурово-багряний колір з тонами темного помаранчу.   

Цікаво, що 2 червня відбулося часткове сонячне затемнення. Тоді місячна тінь закрила 60% Сонця. А 1 липня очікується ще одне затемнення нашої зорі, яке можна буде побачити лише біля берегів Антарктиди. Отже, протягом місяця планета переживає потрійне затемнення. Астрологи попереджують, що такий собі тріумвірат впливатиме на емоційний стан та здоров’я людей. Особливо це стосується тих, хто має проблеми із серцево-судинною системою та підвищеним тиском. Тому цього місяця бажано не перевантажуватися на роботі, більше відпочивати, поводитися спокійно та розважливо, уникати конфліктних ситуацій.