Влітку придбати сонцезахисні окуляри можна будь-де: в магазині, на ринку і навіть посеред вулиці. Ціни на цей товар коливаються від сорока-п’ятдесяти гривень до кількох сотень. Спеціалісти радять не кидатися на низьку ціну, а купувати окуляри у спеціалізованих крамницях, де їх відразу ж можна перевірити на ступінь захисту проти випромінювання. Адже якщо його немає, окуляри можуть лише нашкодити. Це пов’язано з тим, що при затемненні, себто в окулярах, зрачок розширюється і в разі якщо захисту немає, поглинає ще більше ультрафіолету. Тому краще не носити окуляри взагалі, аніж носити неякісні.

У салоні «Бутик-оптика «Rodenstock» працює досвідчений лікар-офтальмогог. Тут вам запропонують комп’ютерну діагностику зору, підбір контактних лінз, вестимуть спостереження за пацієнтами після вибору окулярів та контактних лінз. Зробивши першу покупку в салоні «Бутик-оптика «Rodenstock», ви отримаєте клубну картку із знижкою 12%.

ДОВІДКА «УК»

Торговельна марка Chrome Hearts (Хром Хартс) існує з кінця 80 - х років минулого століття . З того часу фірма є великим міжнародним концерном, який асоціюється з розкішним способом життя .
Chrome Hearts – це злиття класики і якості екстра класу. Рідкісні екзотичні породи дерева, чудова шкіра, дорогоцінні камені (рубіни, сапфіри, діаманти), декоративні елементи зі срібла та золота, лазерне гравірування – все це робить окуляри і оправи Chrome Hearts (Хром Хартс), несхожими на інші бренди.

Chrome Hearts – окуляри, ціна яких ніби промовляє: «Будь вільним, будь успішним, будь безтурботним, адже ти гідний цього!».

Кожна оправа або окуляри Chrome Hearts відрізняється характерними елементами дизайну. Хрести і лілії, які прикрашають ці окуляри, виготовлені зі срібла 925 проби або із застосуванням золотого покриття. Кожна частина елемента виливається і полірується вручну, після чого їй надається антикварний вигляд. Лінзи сонцезахисних окулярів цієї марки виготовляються на заводі Carl Zeiss і мають максимальний рівень захисту UV – 400 .

Що й казати, Chrome Hearts – окуляри, купити які хоче кожен, кому близький готичний стиль. Втім, справа не просто в стилістиці! Chrome Hearts – окуляри, ціна яких ніби промовляє: «Будь вільним, будь успішним, будь безтурботним, адже ти гідний цього!».

Якщо людині в окулярах не зручно – це свідчить про низьку їхню якість

Уляна ХАЩУК,
лікар-офтальмолог

Сонцезахисні окуляри має носити кожен, хто відчуває дискомфорт, перебуваючи на сонці. Головне завдання сонцезахисних окулярів – захищати око від ультрафіолету. Адже ультрафіолет викликає катаракту. Сьогодні спостерігається тенденція до помолодшання цього захворювання. Тому сонцезахисні окуляри обов’язково потрібно купувати із захистом від ультрафіолету. Його наявність можна перевірити на спеціальному апараті в магазинах оптики. Якщо такого захисту немає, такі окуляри краще не одягати.

Матеріал, з якого зроблено окуляри, не має значення. Думка про те, що скло краще – хибна. Сучасні окуляри виготовляють так якісно, що пластик нічим не гірший за скло.

Людям із такими патологіями зору, як короткозорість, далекозорість, катаракта, носити окуляри також потрібно. Люди з короткозорістю важче реагують на сонце через те, що зіниці у них зазвичай трохи розширені. Варіантом для них є окуляри-хамелеони (фотохромні), вони в приміщенні освітлюються, а на сонці затемнюються. Людям з глаукомою сонцезахисні окуляри переважно протипоказані. Щодо захисту очей, варто перш за все проконсультуватися з лікарем.

Якщо людині в окулярах не зручно – це свідчить про низьку їхню якість. Носіння таких окулярів загрожує проблемами зору. Так, окуляри, що викривлюють зображення, можуть зіпсувати його гостроту. Щоб цього не сталося, під час примірки окулярів подивіться в різні боки, пройдіться і відповідно оцініть, чи не спотворюється зображення. В окулярах повинна бути правильна посадка, щоб сонячні промені не потрапляли повз оправу.

Дітям окуляри вдягати не обов’язково. Винятком є поїздки в сонячні країни чи на море.

Ірина СИТНИК
для «Урядового кур’єра»