Російський футбольний союз оштрафували на 150 тисяч євро, а збірну умовно дискваліфікували до кінця чемпіонату за безлади під час матчу Англія — Росія на Євро-2016, інформує офіційний Твіттер УЄФА. Зазначається, що умовна дискваліфікація перетвориться на  реальну у разі повторення подібних інцидентів на інших матчах Росії у Франції. Російський футбольний союз заявив, що не оскаржуватиме  рішення дисциплінарного комітету Союзу європейських футбольних асоціацій про штраф та умовну дискваліфікацію команди до кінця чемпіонату Європи 2016 року. Водночас, як і сподівалися російські чиновники, УЄФА не зніматиме очки зі збірної за поведінку вболівальників.

Наскільки вплине дисциплінарне рішення на подальшу поведінку російських уболівальників у Франції, зможемо оцінити вже сьогодні. 15 червня росіяни проведуть свій другий матч на Євро-2016 проти команди Словаччини.  Утім, схоже, що вболівальники з РФ уже отримали гідну відповідь на свою поведінку — Франція однозначно депортує групу російських уболівальників із країни. Йдеться про всю делегацію Всеросійського об’єднання вболівальників, яку, за даними ЗМІ, очолює неонацист Олександр Шпригін.

Організація, яку найняла УЄФА для моніторингу расизму на стадіонах, називає Шпригіна одним із головних поборників упровадження неонацистських поглядів і практик у рух російських уболівальників з кінця 1990-х.

Fare Network, яка делегує офіційних спостерігачів на матчі, що проводять УЄФА і ФІФА, вважає його головною фігурою в середовищі ультраправих футбольних хуліганів.

Піара Пауер, виконавчий директор організації, зазначила, що присутність Шпригіна в офіційній делегації спричиняє побоювання щодо «очевидного взаємозв’язку політиків високого рівня, вкрай правих лідерів і крайнього націоналізму» в російському футболі напередодні чемпіонату світу з футболу 2018 року.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»