Майже тисячу набоїв для вогнепальної зброї та дві гранати вилучили поліцейські з рейсового автобуса на блокпості під Запоріжжям, зупинивши автобус YUTONG сполученням Маріуполь — Дніпропетровськ. За кермом був 41-річний житель Донеччини. В багажному відділенні автобуса працівники поліції виявили рюкзак з патронами різних калібрів та дві гранати «РГД-5». Цей арсенал спрямовано для дослідження в Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України м. Запоріжжя. Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Отже, вкотре упереджено доставку боєприпасів у Запоріжжя, тоді як зброї в області й без того не бракує — в місті почасти щось вибухає, чути стрілянину.

Приміром, унаслідок двох вибухів, які пролунали в Кам’янсько-Дніпровському районі, у дворі приватного підприємця пошкоджено автомобіль та склопакети будинку. На щастя, постраждалих немає. Нещодавно спрацювали вночі невстановлені вибухові пристрої і в селі Велика Знам’янка — у дворі будинку 60-річного чоловіка. Попередньо подію кваліфікували за ч.4 ст.296 КК України (особливо злісне хуліганство). Санкція статті передбачає до семи років ув’язнення.

Натомість представники громадського формування «Хортицький полк» затримали молодика, якого підозрюють у скоєнні розбійного нападу із застосуванням зброї. На службу «102» в Запорізькій області надійшло повідомлення, що біля зупинки громадського транспорту в обласному центрі благає про допомогу жінка. Першими біля постраждалої опинилися члени громадського формування «Хортицький полк», які разом з поліцією охороняють громадський порядок. 49-річна потерпіла розповіла, що до неї підбіг невідомий чоловік, побив її та відібрав сумку. Активісти швидко затримали схожого за прикметами молодика — 22-річного раніше судимого за скоєння корисливих злочинів місцевого жителя. Було встановлено і його причетність до скоєння ще одного нападу на 23-річну місцеву жительку. Погрожуючи пістолетом, він побив її, вирвав із рук сумку з продуктами та гаманець. Йому загрожує до семи років позбавлення волі.

Усі ці злочини правопорушники вчинили із застосуванням зброї, за що передбачено кримінальну відповідальність. Тоді як громадяни можуть добровільно у певний термін звернутися до поліції і здати зброю, боєприпаси, вибухівку, що зберігають незаконно, і убезпечити себе від кримінальної та адміністративної відповідальності. За даними начальника дозвільної системи ГУНП в Запорізькій області Юрія Фоміна, ч.1 ст.263 КК України (носіння, зберігання, придбання, виготовлення чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв) передбачає за нелегальне зберігання зброї покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Водночас, згідно з ч.3 цієї самої статті КК України, звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка добровільно здала органам влади зброю та боєприпаси. При цьому правоохоронці допоможуть легалізувати незареєстровану зброю власникам, які можуть довести законність її походження.