Цього тижня черга прем’єрської перевірки дійшла й до Міністерства молоді та спорту. Глава уряду Арсеній Яценюк відвідав засідання колегії відомства й дав кілька доручень для поліпшення управління цією важливою галуззю. Базою для фізичної підготовки молоді поки що залишається фізичне виховання у середній школі та дитячо-юнацьких спортивних школах. І дуже багато в цьому питанні зосереджено в руках місцевої влади: «Середня школа і дитячо-юнацькі спортивні школи — це саме їхня відповідальність», — вважає Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що уряд передбачив 100 мільйонів гривень на підтримку ДЮСШ. Крім того, завдяки децентралізації місцеві бюджети за півроку збільшили доходи майже на 40%: «Шановні міські голови, місцеве керівництво, якщо хочете щось змінити у країні, ви отримали для цього ресурс. Уряд віддав цей ресурс на місця. Нема чого кабінети ремонтувати за ці гроші, ремонтуйте спортивні майданчики, школи і ДЮСШ. Покажіть, що ви турбуєтеся про майбутнє країни. За інших обставин це майбутнє виїде в інші держави».

Арсеній Яценюк звернувся до міністра молоді та спорту Ігоря Жданова провести роботу з керівниками обласних державних і районних адміністрацій, зокрема в питанні задоволення мінімальних потреб молоді з містечок та райцентрів  для розвитку фізичного виховання і спорту.

Звернувся Прем’єр-міністр і до самих спортсменів, Національного олімпійського комітету і всіх спортивних асоціацій: «Тисніть на владу публічно, всіма засобами і методами, які у вас є. Зробіть цей публічний заклик. І позиція міністерства повинна бути така сама активна в тому, щоб ми формували базу для наших майбутніх перемог».

З вуст Арсенія Яценюка прозвучав і заклик до українських спортсменів  підтримати бійців, які захищають нашу державу на сході. «Ми зробимо все, щоб кожен український герой, який потребує підтримки, не був її позбавлений — як з боку міністерства, так і з боку всіх профільних асоціацій і кожного з вас», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

За статистикою, не лише в Україні, а й в інших державах значна частина тих, хто брав участь у військових операціях, повертається з війни з посттравматичним синдромом. «Потрібна ваша допомога. Людське ставлення до героїв зможе адаптувати цих людей у суспільстві», — зауважив Арсеній Яценюк.

Окремо він наголосив і на важливості фізичної реабілітації учасників АТО. По допомогу в цьому глава уряду звернувся до паралімпійців: «Вони мають відповідні знання, можуть поділитися ними, можуть допомогти українським воїнам повернутися до повноцінного життя». 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»