ТРАДИЦІЇ

Найсміливіші та чисті серцем  цієї ночі мали шанс знайти
чарівну квітку папороті  і отримати всі земні скарби

Сьогодні Іванів день — найчарівніше народне свято, яке надихає людей життєдайною силою, а у поетів пробуджує творчий поклик. В ньому тісно переплелися язичницькі культи природних стихій — вогню, води і рослин — та християнські традиції. А починалося все з вшанування бога Сонця — Дажбога, адже саме в цей час небесне світило досягає найбільшої сили. Разом з ним вшановували й Купайла — божество урожаю, родючості, бо в середині літа розквітає природа, а лікарські трави набувають своїх чудодійних властивостей.

Основні купальські обряди починаються з вечора 6 липня, як і цього року бажаючі посвяткувати мали змогу зібратися в Музеї національної архітектури і побуту «Пирогово» на Купальські гуляння.

Починають з плетіння вінків, якими прикрашаються як дівчата, так і хлопці. Розпалюють вогонь природним способом — тертям дерева об дерево, танцюють та стрибають через багаття, а діти — через купу кропиви, скочують вогняне колесо. Ці ритуали мають символічне значення — очищення вогнем. Потім дівчата спускають по річці вінки, влаштовують загальні купання у воді чи на світанку у росі, продовжуючи очищення, але тепер вже водою. Мотивом усіх купальських ритуалів було уславлення молодості, кохання і материнства, тому святкові дійства зосереджуються на пошуках судженого, виборі пари, захисту дівчини від «злого ока». Вінки, гілочки з уквітчаного вінками та стрічками купальського дерева, навколо якого водили хороводи, попіл з багаття прихоплювали з собою — вони вважалися оберегами.

Після святкувань усі розходилися по домівках, а найсміливіші вирушали на пошуки чарівної квітки папороті, що розквітає один раз на рік саме цієї ночі. Чомусь думають, що знайдена вогниста квітка відкриває шлях до матеріального збагачення, забуваючи, що найбільший земний скарб — це любов. І саме той, хто знаходить її, — найбагатша людина у світі. Адже ставлення з любов’ю до людей відкриває їхні душі і серця, надаючи можливість краще розуміти одне одного. От в чому корені магічних проявів купальської ночі —  бачити майбутнє чи розуміти мову рослин і тварин.

За християнським календарем на 7 липня припадає Різдво Іоанна Предтечі, Хрестителя Сина Божого. Він готував людей до приходу Спасителя, охрестив Ісуса Христа і продовжував проповідувати слово Боже. За виступи проти царя Ірода, йому відрубали голову. Таким чином в Іванів день згадують і давнього Купайла, й Іоанна Хрестителя, а на церковну службу приходять з квітами і вінками. Тож улюблене народне свято ще раз нагадало нам про любов — найважливішу цінність земного життя людини, яку сповідує й християнська віра, про життєлюбність та уміння радіти життю в усіх його проявах.