Справлятимуть новосілля у власних квартирах чи будинках воїни, які візьмуть участь у реалізації програми щодо підтримки демобілізованих воїнів АТО, а саме забезпечення їх житлом у Харківській області на 2016—2018 роки. Днями її затвердили депутати облради.

Як повідомив директор департаменту містобудування й архітектури Харківської облдержадміністрації Михайло Рабінович, ця програма дасть змогу створити умови для нових та існуючих державних житлових програм, забезпечить введення в експлуатацію 13,6 тисячі квадратних метрів загальної площі житла. Фінансують її не лише коштом обласного бюджету, а й інших джерел. Зокрема з обласного бюджету на неї спрямують 32,5 мільйона гривень, а також залучать 48,75 мільйона гривень безпосередньо учасників програми.

Як розповів заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко, обласні дотації передбачено в межах 40% розрахункової вартості індивідуального житлового або садового будинку, будівництво яких передбачено відповідною містобудівною документацією місцевого рівня, або квартири в багатоквартирному житловому будинку, що перебувають на етапі будівництва. Учасники АТО вносять на свій поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку, 60% вартості житла, яке вони обрали.

Посадовець пояснив, що сума підтримки залежить від складу сім’ї учасника АТО й опосередкованої вартості одного квадратного метра загальної площі житла, яку затвердить Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства на час укладення договору. Для Харківської області вартість одиниці житлоплоші становить 7924 гривні.

За словами Євгена Шахненка, ХОДА активно працює із забудовниками, а у Фонді молодіжного будівництва учасників АТО детально проконсультують, що потрібно зробити, аби стати власником нової квартири чи будинку.