ЗЛОЧИН. Співробітники управління СБУ в Луганській області припинили діяльність групи осіб, які налагодили систематичний видобуток чорнозему для продажу. Ділянка, звідки в різні боки виїжджали машини, завантажені чорноземом, була розташована між селами Тернове та Хрящувате Краснодонського району. Це землі сільськогосподарського призначення, що перебувають на балансі Хрящуватівської селищної ради. Жодних документів, які б давали право законного землекористування, громадяни, що налагодили злочинний бізнес, не мали, тобто захопили землю самовільно. Зате в газетах вони розміщували оголошення про продаж чорнозему. 

За допомогою екскаватора та двох «КамАЗів», правопорушники викопували ∂рунтовий шар землі й продавали замовникам за готівку — 900 гривень за машину. За підрахунками експертів, збитки державі, завдані внаслідок цього «бізнесу», сягають 500 тисяч гривень. До того ж, на думку екологів, на відновлення зіпсованого родючого ∂рунту знадобиться не менше 40–50 років.

Цих правопорушників співробітники СБУ затримали на гарячому. Вилучено техніку й самоскиди.

Але загалом крадіжки чорнозему стають новим явищем для Луганщини, краю териконів. Після тривалих вихідних на травневі свята у соціальній мережі луганчанин Ярослав Берібесов розмістив інформацію про крадіжку чорнозему біля села Розкішне, що зовсім поряд з обласним центром. «Так тільки фашисти робили! — написав автор на своїй сторінці у Фейсбуці. — Учора відпочивав на природі в районі села Розкішне, хвилин двадцять їзди від кварталу Мирний, і побачив місця, де у великих кількостях крадуть чорнозем. У лісопосадці добре видно накатану колію і три великих котловани. В цьому місці раніше були сади, територія занедбана, але це не дозволяє нікому знімати родючий шар грунту».

Ярослав Берібесов сфотографувався на місці крадіжки чорнозему, щоб показати масштаби руйнувань. Фото із соціальної мережі Фейсбук

Лише після цієї гнівної розповіді луганчанина зяючі ями помітили й представники влади. «Розпаювання йшло загальним списком. Власник отримав свій державний акт, де написано, що він отримав ділянку. А на карті ділянка не позначена. Тому я сумніваюся, що це було з подачі та дозволу людей. Найімовірніше, це просто крадіжка», — прокоментувала ситуацію сільський голова Розкішного Катерина Медічева. А прокуратура Лутугинського району зробила заяву про те, що за фактом незаконного вивезення землі буде проведено досудове розслідування. За незаконне розкрадання верхнього шару ∂рунту відкрито кримінальне провадження. Винним загрожує ув’язнення до 5 років.