ХЛІБ. На Полтавщині всі райони включилися в збирання ранніх зернових та зернобобових культур.

Цьогоріч полтавські аграрії мають зібрати ранні зернові та зернобобові з  площі 405 тис. га (це на 100 тис. більше, ніж торік).  У зв’язку з тим, що озимих посіяли менше і частина їх загинула. На косовиці та обмолочуванні збіжжя в області працюватимуть майже 2200 комбайнів, півтори сотні з яких залучено. Навантаження на комбайн становитиме в середньому 135 гектарів.

Збирання врожаю триває в усіх районах, уже обмолочено понад 20% площ, з яких отримано перші тонни якісного зерна. Саме якісного, попри те, що в області з весни спостерігається засуха, а в окремих місцях навіть грунтова. Через це рослини розвивалися з випередженням часу і дозріли на 3 тижні раніше.

Триває збирання пшениці полтавської селекції на 86-гектарному полі ТОВ «Дукла» Решетилівського району. Фото автора

— З осені озимі були як ніколи в поганому стані, перші сходи з’явилися уже в зимовий період, і навіть у січні ще відбувалась вегетація, — розповідає начальник Головного управління агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Семен Москаленко, — вийшли із зими недостатньо розвиненими. А потім, ви ж знаєте, які в нас були квітень і травень. Але наші хліба вистояли, і нині маємо 26-27 центнерів зерна з гектара, як і минулого року на початку жнив. А на окремих полях Миргородcького, Лохвицького, Гдяцького, Хорольського, Решетилівського районів урожайність навіть краща. Наприклад, на 86-гектарному пшеничному полі ТОВ «Дукла» Решетилівського району комбайни збирають 53 центнери зерна з гектара. Це сорт «Сагайдак», створений селекціонерами Полтавської державної аграрної академії під керівництвом доктора наук, професора Володимира Тищенка. Поки що сортами полтавської селекції в області засівається 12% площ, але життя показало, що їх треба розширювати.