ЄВРОПАРЛАМЕНТ. Жозе Мануел Баррозу закликав до розширення повноважень централізованої європейської влади та більшої згуртованості європейських країн. Тільки це, на його думку, допоможе у боротьбі з фінансовою кризою. Президент Єврокомісії виступив зі щорічною промовою перед депутатами Європейського парламенту.

Заява Баррозу пролунала на тлі критики уряду ЄС. Комісію звинувачують саме у пасивності перед вирішенням боргових проблем кількох європейських країн.

Жозе Мануел Баррозу, президент Єврокомісії:

«Щоб до єврозони була довіра – і це думка не тільки прихильників централізації, а й фінансових ринків – у нас має бути по-справжньому спільний підхід. Ми маємо згуртувати єврозону, ми маємо поєднати валютний союз із фактичним економічним союзом», – сказав Баррозу.

Президент Єврокомісії поставив на голосування перший спільний європейський податок. Він накладатиметься на фінансові операції.

Жозе Мануел Баррозу, президент Єврокомісії:

«За останні три роки країни-члени, а насправді це платники податків, забезпечили фінансовому сектору вливання у чотири з половиною трильйони євро. Настав час фінансистам віддячити суспільству. Тому я пишаюся, що сьогодні Єврокомісія поставила на голосування податок на фінансові транзакції, який, в разі ухвалення, буде давати нам приблизно 55 мільярдів євро на рік».

Кошти підуть до спільного бюджету країн союзу, який раніше наповнювався виключно з внесків держав-членів. Опоненти податку, втім, застерігають, що він нашкодить у перспективі. Компанії-резиденти ЄС можуть перенести свої офіси до офшорних зон. 

Copyright © 2011 euronews