У Харківській області вирішили позбутися енергетичної залежності від дефіцитних видів вугілля антрацитної групи. Першим етапом стала модернізація однієї з найбільших теплових електростанцій України — Зміївської ТЕС.

«Через ускладнену ситуацію на паливно-енергетичному ринку України Харківська область обрала головним антикризовим напрямом реабілітації енергетики перехід потужних вугільних енергоблоків, що використовують вугілля антрацитної групи, на спалювання українського вугілля всіх марок», — пояснив голова ОДА Ігор Райнін. За його ініціативи конструкторські бюро «Енергопрогрес» і «Котлотурбопром» розробили проект переозброєння вугільних енергоблоків Зміївської ТЕС із використанням обладнання виробництва харківських заводів, зокрема «Турбоатома».

Після модернізації одна з найбільших теплових електростанцій України — Зміївська — використовуватиме українське вугілля всіх марок. Фото з сайту 112.ua

«У межах модернізації ми плануємо побудувати нову турбіну на блок №1 Зміївської ТЕС, — розповів заступник генерального директора ПАТ «Турбоатом» Олександр Бураков. — Згідно з програмою імпортозаміщення ми замінимо на Зміївській станції турбіну російського виробництва К-200-130 на   К-225-130. Уперше на цьому блоці турбіну поставимо повністю — із системою регулювання». За словами  Олександра Буракова, завдяки цьому зросте на 10% потужність блоку станції, що забезпечуватиме економічність, а також подовжуватиме термін роботи обладнання та його міжремонтний період.

«Турбоатом», який чимало інвестує в розвиток і нові технології, на думку керівництва області, спроможний реалізувати масштабні проекти з модернізації енергетичного сегменту нашої економіки. «Це найдинамічне промислове підприємство Харківської області, яким керує професійний менеджер. Завод упевнено і стабільно працює, і ми зобов’язані сприяти його розвитку. Державні замовлення мають отримувати саме такі підприємства — з молодими сучасними колективами, здатними до виконання завдань. Переконаний, що вкладати як фінансові, так і організаційні ресурси потрібно саме в ті підприємства, які дають результат», — сказав Ігор Райнін.