Цього року  реєстрація  на зовнішнє незалежне оцінювання  тривала лише місяць. Утім, усі, хто хотів, встигли це зробити. Про це журналістам повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

«Реєстрація  проходить  у надзвичайних обставинах, що виникли чи не вперше з часу запровадження ЗНО. Вони жорсткі, але зусиллями центру, Міносвіти, профільного парламентського комітету за підтримки  Агенції з міжнародного розвитку США та Альянсу USETI нам вдалося подолати негативні наслідки торішніх подій», — сказав він.  Реєстрація тривала лише місяць через  терміни впровадження модернізованої інформаційної системи центру, за допомогою якої її й проводять.

— Планували, що кількість учасників ЗНО  цього року буде приблизно 270 тисяч,  насправді на початок квітня в нашій базі даних  зареєструвалося 267 тисяч людей, з яких понад 200 тисяч — випускники шкіл», — сказав Вадим Карандій.

Кількість учасників тестування зменшилася порівняно з  минулим роком майже на 19 тисяч, що фахівець пов’язує з  демографічним чинником —  загальним зменшенням числа цьогорічних випускників.  

Цього року збільшилася кількість абітурієнтів з Донеччини та Луганщини, які зареєструвалися на тестування. У Луганській  області заявки на учаcть оформив 4331 учень (торік їх приблизно було  4100),  в Донецькій — 11 232   (торік — 10 471).  Скільки абітурієнтів з непідконтрольної території писатимуть тести, визначити складно.

«Ми не робили жодних відміток, бо з точки зору особи  це дискримінація. Тому оцінювали іншими методами, зокрема за даними, які мають місцеві органи управління освіти.  На основну сесію з неконтрольованої території зареєструвалося  1056 осіб, проте  реєстрація  для цих  абітурієнтів, а також для тих, хто перебуває в зоні АТО, ще  триватиме до 20 травня», — повідомив посадовець.

Традиційно найбільше абітурієнтів зареєструвалося на тестування з української мови та літератури, на другому на третьому місцях  за  популярністю — відповідно  історія України та математика. Найменше охочих складати тести з іспанської та французької мов.

Тенденція, на якій наголосив директор центру, — зменшення числа  тих, хто хоче складати тести природничо-математичного напряму. «Найкритичніша ситуація щодо реєстрації на математику. Якщо 2012-го охочих було 62%, то цього року — 49%.  Складати фізику 2012 року зареєструвалося майже 21%, нині — лише 13%. Така сама ситуація з хімією, біологією, географією. Це системна проблема», — наголосив він.

Відсьогодні центр розпочне публікувати на персональних  сторінках запрошення до участі в тестуванні. Серед  особливостей — як і торік, їх  уже не розсилатимуть  поштою, крім того,  спершу  абітурієнти отримають запрошення на  тестування з української мови та літератури, математики й історії України, а  на інші предмети — до 30 травня. 

«До наступних предметів допустять лише тих учасників, котрі позитивно складуть ЗНО з української мови та математики», — нагадав посадовець.

Третя особливість пов’язана зі зміною назв населених пунктів  та вулиць.  Вадим Карандій порадив абітурієнтам бути уважними, оскільки в запрошеннях  вкажуть  нові назви, а  вивіски на навчальних закладах, де  будуть розташовані пункти тестування, здебільшого залишаться старими. Інформацію про пункти, адреси яких змінилися, розмістять на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.