Нова система оцінювання якості освіти, запроваджена в Україні вісім років тому, досі збурює суспільну думку. Одні вважають її потужним інструментом боротьби з корупцією в сфері освіти, інші нарікають на недосконалість системи, через що вона періодично опиняється у центрі скандалів. Однак, якщо зважити на те, що чи не кожне нововведення хибує погрішностями, то нову систему оцінювання знань варто визнати однією з найуспішніших реформ, започаткованих в Україні з часу її незалежності.

Вона встояла навіть попри цьогорічне втручання в її роботу правоохоронних органів, вилучення серверів з базою тестових завдань, та відсторонення керівництва. Як заявив новий керівник УЦОЯО Вадим Карандій  ЗНО-2016 відбудеться вчасно за минулорічними програмами. Центр уже отримав необхідне фінансування і активно готується до національної іспитової кампанії: розробляє і затверджує тестові завдання, оновлює матеріально-технічну базу, перевіряє логістику (тиражування і доставку тестових завдань) та взаємодію між регіональними центрами.

У 2016 році незалежне оцінювання відбуватиметься з 5 травня до 10 липня. Реєстрація на участь у ньому розпочнеться з 1 лютого. Оцінювання з української мови та літератури, математики та історії України пройде у травні. ЗНО з інших предметів триватиме з 3 по 17 червня. Обробка бланків відповідей та визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання учасників зовнішнього тестування зі згаданих предметів здійснюватиметься з 6 травня до 26 травня 2016 року, а результати ЗНО оголошать не пізніше 26 травня 2016 року. Розгляд апеляційних заяв розпочнеться з дня офіційного оголошення результатів.

До слова, з метою дистанційної підготовки із складання тесту, наприклад, з математики учасники мають змогу скористатися онлайн-сервісом, який підготує випускників шкіл до ЗНО з цього предмета. Електронний репетитор ознайомить із завданнями, що були запропоновані для виконання абітурієнтам під час основних сесій ЗНО, а також варіанти тестів, що пропонувались абітурієнтам під час пробного тестування у попередніх роках. Під кожним завданням з математики є посилання на опис правильного виконання завдання та схему його оцінювання. Спосіб виконання всіх завдань максимально наближений до реального тесту, а форма відповіді відповідає виду, що пропонується абітурієнтам у бланку відповідей під час проходження реальних тестів ЗНО.

Потенційні учасники ЗНО можуть поглибити свої знання і якісно підготуватися до тестування не лише самостійно, а й за сторонньої допомоги. Йдеться про репетиторів, яких не бракує на цьому ринку послуг. Їхніх оголошень вдосталь в Інтернеті, у друкованих ЗМІ, у соціальних мережах і, звичайно, на тролейбусних зупинках і стовпах. Найпрогресивніші навіть організували професійну спілку, яка об’єднує аж 170 тисяч репетиторів.

Поглиблення шкільних знань до рівня успішного проходження ЗНО -недешева затія. Розцінки, приведені в Інтернеті, різняться врази. Приміром, у Києві за годину роботи репетитора з математики платили від 80 до 200 грн (залежно від того, хто це був: викладач вишу, шкільний учитель чи екзаменатор, присутній на ЗНО). До слова, для вчителів підготовча компанія є істотним доповненням до сімейного бюджету: 5 – 6 дітей протягом двох місяців приносять дохід більший, ніж річна зарплата у школі.

Лариса ПИСЬМЕННА
для «Урядовго кур’єра».