Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом тортур і знущань над мирним населенням з боку терористів у Донецькій і Луганській областях. Про це на брифінгу розповів  начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк.

«Зовсім недавно ми відкрили кримінальне провадження щодо злочинів проти миру і людства, злочинів щодо світового правопорядку, а саме тортур і знущання з мирного населення та військовослужбовців, що відбуваються на території, яку контролюють терористи», — повідомив він. Зокрема розслідують незаконне притягнення до фізичної праці мирних жителів Донбасу, а також погрози терористів на їхню адресу.

Василь Вовк повідомив, що встановлено факти тортур щодо близько 1000 мирних жителів, 200 з яких вже допитано і офіційно визнано потерпілими. Крім того, СБУ розслідує такий різновид знущань, як проведення «параду полонених» у Донецьку в День Незалежності України. Відомство допускає, що до військовослужбовців, які відмовлялися брати участь у цьому «параді», застосовували зброю, імітували розстріли.

«У нас є дані, що деяких людей розстріляли, — каже Василь Вовк. — Ми працюємо над цими фактами і встановимо, чи хтось загинув за відмову брати участь у цьому псевдопараді. Люди, яких викрали, під автоматами вивели на вулиці й змусили йти повз бандитів і терористів». Василь Вовк зазначив, що це кримінальне провадження було розпочато для того, щоб зібрані під час розслідування матеріали можна було передати в міжнародні судові інстанції.

В СБУ оприлюднили частину витягів зі свідчень потерпілих: «Потрапили у полон до генерала Донського козацтва Козіцина В. тоді, коли везли гуманітарну допомогу в зону АТО. Представники козацтва прив’язали полонену до стільця й почали знущатися з чоловіків, які їхали разом з нею в автомобілі з гуманітарним вантажем. Під час знущань одному чоловікові прострелили ногу, зламали руку. Священикові порізали обличчя. Гасили недопалки об тіла обох чоловіків та завдавали ножем ран. Вимагали від полоненої жінки підтвердити її зв’язок із «Правим сектором» чи батальйоном «Айдар» та кричати «Слава Новоросії». Після відмови зв’язали жінку і били її в голову, груди, зламали 4 ребра й ніс. Полонену утримували в СІЗО зі зв’язаними руками і з пов’язкою на очах без їжі та води 4 дні. Викрали всі особисті речі, зокрема документи, мобільні телефони».

У свідченнях потерпілі розповідають, як представники «ДНР» примушували мирне населення до співпраці. Щоб аргументи були переконливими, в людей стріляли. «Бачив, як одному полоненому прострелили ногу. Іншого розстріляли за відмову працювати», — розповів під час слідства один із потерпілих. До людей застосовували електрошокери, на тілі гасили цигарки.

«У всіх опитуваннях чуємо страшні речі: відрізали вуха, пальці, прострілювали ноги, вже не кажу про малювання на тілі ножами. Такі свідчення дають люди», — розповідає Василь Вовк. За його словами, агресія терористів, до якої вони вдаються проти мирного населення та українських військовослужбовців, демонструє особливу жорстокість, масові вбивства, нелюдські катування й надмірне насильство, які виходять за межі світогляду у XXI сторіччі. Бойовики відкрито нехтують нормами міжнародного права, положеннями конвенцій, які регламентують поводження з військовополоненими, цивільним населенням під час збройних конфліктів.

Начальник Головного слідчого управління СБУ також повідомив, що з березня цього року слідчі органи здійснюють понад 3 тисячі кримінальних проваджень, розпочатих за фактами скоєння злочинів проти основ національної безпеки України, проти громадської безпеки та інших злочинів, пов’язаних із розгортанням сепаратизму та тероризму на території південно-східної України та в Криму.