СВЯТО. Рівненська українська гімназія зібрала добірний інтелектуальний врожай.

Три роки поспіль Рівненська українська гімназія впевнено б’є всі рекорди міста за результатами ЗНО і, відповідно, входить до тридцятки кращих навчальних закладів України за цим показником.

Зовнішнє незалежне оцінювання, на порозі якого ми перебуваємо, — вінець роботи учнів та педагогічних колективів, — каже директор гімназії кандидат педагогічних наук Тетяна Кухарчук. — Але до цих вершин наші діти щороку піднімаються через нові інтелектуальні перемоги: у предметних олімпіадах та конкурсах МАН. «У кожній дитині є Сонце — треба тільки вміти запалити його», — говорив Сократ. Наші педагоги щодня запалюють ці маленькі сонечка, котрі світять дедалі яскравіше. В одне велике сонце вони зливаються на нашому традиційному вже святі талантів.

Переможці обласних та Всеукраїнських олімпіад з французької та німецької мов Святослав Момотюк, Юлія Ліганова, людмила Бондарчук з учителем Нелею Троян. Фото автора

Це свято проходить за підтримки закордонного мецената з великою українською душею Ераста Гуцуляка. У Рівненській українській гімназії 1923-1939 років був професором географії його батько Михайло Гуцуляк. Тепер син, якого відшукали в Канаді гімназисти відродженої в незалежній Україні гімназії, встановив фонд підтримки талановитих учнів. Адже він добре пам’ятає, що зробити кар’єру успішного бізнесмена йому, синові емігранта, що приїхав до Канади з 5-ма доларами в кишені, допомогли саме знання — той безцінний скарб, який подарувала йому Рівненська українська гімназія.

Цього року нагороди отримали 93 гімназисти. Тетяна Розумнюк, Людмила Бондарчук, Святослав Момотюк взяли Всеукраїнську «планку» предметних олімпіад з історії та французької мови, Юлія Ліганова та Анастасія Степанчук одночасно стали призерами обласних та міських олімпіад із 4-5 предметів. І хоча в Україні поширена думка, що головне — не перемога, а участь, справжню ціну та смак перемоги знає лише той, хто хоча б раз переміг сам.

Одночасно гімназисти та їх наставники ведуть науковий і просто людський пошук. Три роки знадобилося їм, щоб відшукати родове коріння професора математики гімназії Надії Шульгиної-Іщук. Тож на відкриття кабінету-музею її імені запросили представників її родини. Він поповнив перелік «іменних» кабінетів: географії, що носить ім’я вже згаданого Михайла Гуцуляка, та кабінету мистецтв імені Георгія Косміаді. Свого часу паростки українства в гімназії плекали педагоги та митці зі світовими іменами.