Влада Луцька запропонувала громаді міста взаємовигідну співпрацю. Коротко її можна окреслити так: «Ваші ідеї та трохи коштів — наше фінансування вартих утілення в життя ваших ініціатив».

Програму підтримки ініціатив жителів міста Луцька на 2015—2017 роки за підтримки депутатського корпусу міськради ухвалили наприкінці травня 2015-го. Досить просту ідею запозичили за кордоном. Найперша її мета — залучити жителів обласного центру Волині до визначення пріоритетних напрямів його розвитку, спрямувати їхні зусилля для розв’язання найважливіших проблем з використанням власних грошей та частини коштів бюджету міста. Активним городянам пропонували подати власні ідеї, реалізація яких не перевищить 50 тисяч гривень, щоправда, за умови 10% співфінансування безпосередньо авторів проекту.

Бюджет програми — півтора мільйона з міської скарбнички (по 500 тисяч гривень щорічно). У 2015-му владці отримали 71 анкету громадських ініціатив. Спеціально створена робоча група перевірила їх на відповідність вимогам і для відкритого голосування на сайті мерії відібрала півсотні з них. 12 кращих стали переможцями й отримали фінансування. Тим, що вдалося зробити, у Луцьку тішаться. Хоч і визнають: були навіть фантастичні й нереальні до втілення пропозиції, скажімо, «загнати» річку Сапалаївку під землю.

До речі, і тут не обійшлося без шахраїв. Під час такого волевиявлення містян через сайт траплялося, що за окремі ініціативи голосували за допомогою закордонних ІР-адрес. Оскільки проекти стосувалися лише міста, то обирати їх мали право виключно жителі Луцька. Тому голоси, що надходили з Кенії, Сингапуру, Колумбії тощо, видаляли і не враховували.

З-поміж тих громадських ініціатив, які вже стали реальністю, — розв’язання проблем благоустрою, проекти соціального спрямування, облаштування зон активного відпочинку. Усе необхідне обладнання і матеріали придбали через систему електронних закупівель.

— Ми дуже переймалися, чи зацікавить лучан конкурс громадських ініціатив. Але ажіотаж навколо нього довів, що такі проекти потрібні. Вдячний і тим, хто брав участь у конкурсі, і тим, хто голосував, — зазначає Луцький міський голова Микола Романюк.

Щоправда, як показала практика, торік для втілення проектів декому трохи забракло часу. Тож у мерії, врахувавши це, конкурс 2016-го оголосили раніше: з 21 березня до 21 квітня всі охочі можуть подавати анкети. У травні відбудеться голосування за кращі громадські ініціативи на інтернет-сторінці Луцької міської ради, а для їхньої реалізації переможці матимуть сім місяців: з 1 червня до 31 грудня. Луцький міський голова Микола Романюк упевнений, що нині охочих взяти участь у конкурсі буде ще більше.

— Їхня активність допоможе нам зробити наше місто ще комфортнішим. А спільна робота влади й громади — то важливий крок до розуміння того, що кожен городянин відповідальний за сьогодення та майбутнє Луцька, — переконаний він.

Позитивні приклади такої співпраці радують городян. Отже, будь-який місцевий житель може вплинути на те, куди й на що витратять чергові півмільйона гривень. Луцьк нині впевнено демонструє, що тут кожен може зробити добро і собі, і місту. 

Ольга СОЛОВЕЙ
 для «Урядового кур’єра»