ПРАВОПОРЯДОК

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з приводу реалізації державної антикорупційної політики»

Позавчора Президент України Віктор Янукович скріпив своїм підписом прийнятий Верховною Радою 14 травня Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з приводу реалізації державної антикорупційної політики».

Означений документ експерти вже встигли назвати епохальним у царині боротьби з корупцією та хабарництвом. Можливо, трохи перебільшуючи, але вже одне те, що відтепер, окрім вищого керівництва держави, міністрів, народних депутатів, суддів і керівників окремих центральних органів виконавчої влади, подавати свої декларації про доходи зобов’язані і заступники міністрів, керівники органів виконавчої влади АР Крим, місцевих органів влади та їхні заступники, означає певний прорив на антикорупційному напрямі. При цьому посадовці у своїх деклараціях повинні вказувати не тільки суми витрачених на якісь потреби коштів, а й повне найменування банківських структур, фондів чи інших організацій, через які вони були проведені.

Більше того, чиновники відтепер мусять звітувати не лише про власні доходи і витрати та малих дітей, які перебувають на їхньому утриманні і проживають разом з ними, а й усіх родичів аж до третього коліна — онуків, правнуків, дідів і навіть прадідів. Якщо ж когось рішенням суду визнають корупціонером, про це дізнається вся країна, оскільки упродовж трьох днів відповідна інформація буде розміщена у відкритому для широкого загалу Єдиному державному реєстрі.

Окремо варто зазначити й такий момент: згідно з новим законом, майже вдвічі — зі 150 тисяч до 80 тисяч гривень — зменшуються обов’язкові для декларування мінімальні розміри витрат, вкладів чи внесків вищих і високих посадових осіб. На думку авторів документа, такі механізми протидії корупції дадуть змогу прискіпливіше контролювати посадовців. Утім, наскільки істотно ускладниться життя нинішніх і майбутніх корупціонерів, покаже лише практика застосування норм цього й справді, погодимося, епохального законодавчого акта.