Щойно вгамувалися перші емоції від гри, як на арену вийшли аналітики,  експерти і статистики. На найближчі кілька тижнів їхнім хлібом стане  підбиття всіх можливих підсумків. Утім, деякі висновки можна дозволити собі вже сьогодні. 

Зокрема, констатувати: враження, що несподіванок на Мундіалі-2014 було аж так багато, оманливе. При докладнішому розгляді майже за кожною сенсацією знаходимо певну закономірність. Звісно, до вильоту одразу трьох  екс-чемпіонів світу — Італії, Іспанії, Англії та ще кількох європейських команд важко ставитися як до чогось звичного. Однак, якщо розглядати підготовку і виступ кожної команди окремо, то стає очевидним — більшість з них зазнали прогнозованих поразок. А в підсумку Німеччина та Нідерланди добряче помстилися американцям за «зганьблену єврочесть». 

Не була несподіваною і поява мексиканців серед шістнадцятки кращих за підсумками групового турніру: це традиційно сильна  команда, яка переважно проходить як мінімум одну стадію плей-оф.  А от  Коста-Рика та Чилі таки стали локальними відкриттями.

Структурувалося все вже на чвертьфінальній стадії: всі команди, що посіли перші місця в групах,  виграли. У півфіналах, за свідченнями аналітиків,  і взагалі зійшлися  найсильніші чотири команди чемпіонату.  А перемогли ті, хто цього найбільше заслуговує.

Станцювали самбу — готуємо кадриль. Фото з сайту supercoolpics

Президент ФІФА задоволений

На думку Йозефа Блаттера, чемпіонат світу в Бразилії став незабутнім.

«Як президент ФІФА я задоволений організацією турніру», —  заявив він на прес-конференції в Ріо-де-Жанейро, визнавши, що це було непросто, враховуючи розміри країни і величезні відстані між приймаючими сторонами.

Щасливий Йозеф Блаттер і як гравець. Футбольний функціонер, який багато років виступав за любительський клуб Лозанни, зауважив, що з точки зору видовищності гри, футбольний спектакль, який ми спостерігали впродовж місяця, став незабутнім.

«Напевно, Папа Франциск не дуже задоволений результатом фінального матчу,  адже збірна його країни програла. Але це був великий матч. І йому не можуть не імпонувати головні месиджі чемпіонату: футбол об’єднує, футбол — за мир на планеті», —  передає слова Блаттера сайт ФІФА.

Водночас  ФІФА, очевидно, має намір зробити деякі організаційні висновки після Бразильської першості. Як відомо, чемпіонат 2018 року збирається приймати Росія: країна велика за площею, та мало чим відрізняється від південноамериканського попередника за рівнем інфраструктури.

Отож, Зепп Блаттер, який, подейкують, доклав певних зусиль, щоб російська заявка перемогла, не відкидає, що кількість міст і стадіонів, які проведуть матчі ЧС-2018, може бути зменшена.

Організація чемпіонату світу — виклик і важка робота, переконаний функціонер. «Погляньте, що було в Бразилії і ПАР. Тут ми спочатку планували задіяти 17 стадіонів у 17 містах. Потім вирішили скоротити кількість (12 міст і 12 стадіонів). У ПАР було 10 стадіонів у 9 містах. Нині все ще думаємо над тим, яка кількість оптимальна. Не думаю, що в Росії стадіони будуть простоювати, це футбольна країна. Але у вересні буде зустріч з оргкомітетом, і ми подивимося, як буде краще. Можливо, кількість міст або стадіонів скоротимо до 10».

Зазначимо, що у вересні 2012 року був сформований остаточний на той момент список міст-господарів ЧС-2018. Після того, як відсіялися Краснодар і Ярославль, в ньому залишилися Москва («Лужники» і «Спартак»), Санкт-Петербург, Казань, Сочі, Калінінград, Волгоград, Самара, Нижній Новгород, Ростов-на-Дону, Єкатеринбург і Саранськ.

Здебільшого поки що це лише назви міст. Тож, очевидно, найближчим часом Володимиру Путіну доведеться вибирати: фінансувати анексований Крим чи будівництво стадіонів. Щоправда,  допомогти росіянам з інфраструктурою нібито обіцяє сусідній Китай. Про це заявив голова КНР Сі Цзіньпін під час зустрічі з російським президентом. Між рядками це, зокрема, означає: ще більше китайців зможуть отримати легальну роботу в імперії, неосяжні широти якої вже давно спокушають  найчисленнішу націю планети.

Кому трансфер, кому кар’єрa

Талановитий фахівець Луїс Феліпе Сколарі, який у  2002 році  привів бразильців до п’ятого в історії  титулу чемпіонів світу, а два роки потому  виграв зі збірною Португалії  срібло європейської першості, закінчив свою місію у збірній Бразилії, не зумівши перемогти на домашньому мундіалі. Разом із 65-річним фахівцем бразильську команду полишає і його тренерський штаб.

«Моя позиція в національній команді була б вакантною незалежно від результату чемпіонату світу», — заявив Сколарі, контракт якого й так закінчувався. Та гірко завершувати після розгрому Німеччиною. На жаль, завищені очікування і соціальний запит, які з першого матчу не збігалися зі справжнім станом справ у збірній, що виявилася на порядок слабшою за своїх зіркових попередників на чолі з Роберто Карлосом і Роналдо, зіграли з бразильською нацією злий жарт.

Утім, якщо півфінальний матч Бразилія — Німеччина залишив глибоку рану у душах пентакампіонів, то чвертьфінальний поєдинок з колумбійцями ще довго розбиратимуть на предмет «якби»  саме суперники господарів турніру.

Втішає лиш те, що на трансферному ринку попит на колумбійських гравців зростає. Ось і півзахисник збірної Колумбії і «Монако» Хамес Родрігес близький до здійснення своєї мрії.

Володар «Золотої бутси» прийняв пропозицію мадридського «Реала» без роздумів, а його зарплата може становити близько 7,5 мільйона євро за сезон.

Кажуть, «Монако» просив за трансфер гравця 80 мільйонів євро, однак Королівський клуб запропонував знизити ціну і включити в угоду зворотний трансфер будь-кого з гравців іспанської команди. Ймовірно, з Мадрида до Монако перебереться півзахисник Касеміро. Щоправда у боротьбу за колумбійського хавбека може включитися «Барселона», яка готова віддати за нього 90 мільйонів євро, однак лише влітку 2015 року. 

РЕЙТИНГ

Кращі з кращих

ФІФА оприлюднила  рейтинг найкращих гравців ЧС-2014, складений офіційним статистичним партнером асоціації. Він ураховує не лише голи та результативні передачі, а й точні паси, успішні відбори та низку  інших аспектів.

Найвищу оцінку отримав півзахисник збірної Німеччини Тоні Кроос — 9.79. Другим став голландський форвард Ар’єн Роббен (9.74), а замкнув трійку лідерів ще один голландець Стефан де Врей (9.7).

У символічну збірну футболістів з найвищими оцінками увійшли: Нойєр (Німеччина) — де Врей (Нідерланди), Хуммельс (Німеччина), Тьягу Сілва (Бразилія), Рохо (Аргентина) — Кроос, Лам (обидва — Німеччина), Оскар (Бразилія), Х. Родрігес (Колумбія) — Роббен (Нідерланди), Мюллер (Німеччина).