Як казав класик із народу з іншого приводу, «зима на порозі, а штани ще у дорозі». Так склалося цього року і з постачанням військовослужбовцям курток і штанів зимових, курток-утеплювачів флісових, теплої білизни та зимових шапок. Начальник Тилу Збройних сил генерал-майор Іван Гаврилюк під час прес-конференції «Стан тилового забезпечення військ (сил) Збройних сил, здобутки та перспективи» пояснив таку прикру ситуацію тим, що технічні умови на зимові предмети форми одягу розроблено у червні-липні, а процедури їх закупівель розпочато в ІІІ кварталі цього року. Промисловість не впоралася з виконанням цього масштабного замовлення. Це й стало на заваді забезпечення солдатів теплим одягом. Однак у військовому відомстві запевняють, що до 10 грудня перехід на зимове обмундирування відбудеться стовідсотково. Солдати матимуть змогу оцінити і обновки, у переліку яких куртки флісові. Генерал запевнив, що ними і рештою предметів обмундирування армійці будуть задоволені. 

— Згідно з планом, надходження від промисловості останніх партій зимових шапок та теплої білизни — 25 листопада, куртки флісові мають надати у перших числах грудня. У міру надходження речове майно одразу направляють до військових частин, — поінформував Іван Гаврилюк.

Черевики з високими берцями для розвідників виготовлятимуть з урахуванням особливостей їхніх завдань. Фото Володимира ЗAЇКИ

На сьогодні промисловість пошила і надала окремі предмети речового майна, які в зоні АТО потребували заміни. Це куртки вітровологозахисні зимові — 8000 штук, штани вітровологозахисні — 9200 пар, костюми літні польові — 15 000 комплектів, черевики з високими берцями зимові — 22,2 тисячі пар. Цього, кажуть, достатньо, щоб повністю забезпечити потреби бійців, які виконують завдання в зоні АТО.

Представник Генерального штабу розповів про зміни щодо тилового забезпечення. Так, із наступного року термін носіння польової форми одягу зменшиться вдвічі — з шести місяців до трьох. Чотири комплекти літнього одягу військовослужбовці матимуть на рік. Спеціальні костюми, які використовують танкісти, артилеристи та інші фахівці, до чиїх обов’язків входить обслуговування техніки, поновлюватимуть двічі на рік. Окрім цього, планують опрацювати весь перелік бойового спеціального комплекту з урахуванням специфіки родів військ. Черевики з високими берцями для розвідників виготовлятимуть з урахуванням особливостей їхніх завдань. Планують розширити асортимент бронежилетів зокрема для розвідників, танкістів, військовослужбовців Сил спеціальних операцій.

Якщо порівнювати навіть з попереднім роком, то очевидні разючі зміни у забезпеченні. За словами Івана Гаврилюка, проблеми із забезпеченням пально-мастильними матеріалами зникли. Забезпечення харчуванням проводять згідно із затвердженими Кабміном нормами. Тривають заходи із покращення харчування особового складу. У наступному році в деяких військових частинах планують ввести новий метод забезпечення харчуванням військовослужбовців. Суть його — у покладанні контролю приймання продуктів, зберігання і приготування з них страв на командира частини. Щоб розбити нинішню систему контролю надання послуги з харчування однією структурою.

Звернули увагу й на потребу заміни застарілих засобів для приготування їжі. Адже через дим від згорання дров чи дизпалива ворог легко може викрити місце розташування наших військових. У листопаді прийнято на озброєння газові пальники типу примусів. До кінця року таких приладів з’явиться 500 одиниць, ними забезпечать взводні опорні пункти.

Як розповів військовий посадовець, під час листопадової поїздки в зону АТО він побував на трьох взводних опорних пунктах у найменш доступних місцях, вивчив проблеми забезпечення. Найгострішою виявилася… навала мишей. З настанням холодів до людського тепла і харчу сипонули гризуни. Від їхнього нашестя вирішили рятувати продукти в ізотермічних контейнерах. Необхідну кількість уже вилучили з надлишкового майна і доправили в зону АТО.

Крім того, в зону бойових дій на додачу до наявних направлено п’ять нових зразків лазне-пральних комплексів. На базі КРАЗа обладнано лазню, а на базі причепа — пральний комплекс. Найближчим часом від промисловості згідно з укладеними договорами надійде 150 пральних машинок активаторного типу. Ними забезпечать підрозділи, які виконують завдання на передній лінії. Для організації прання в умовах, де нема центрального водопостачання, вони найбільше підходять. 400 таких уже забезпечують солдатів чистотою. А ось у місцях постійної дислокації військових запропоновано проводити централізоване прання. Для цього планують закупити індивідуальні сітки для прання, щоб кожен солдат мав змогу, опломбувавши затяжкою мішок, здати одяг, а через добу забрати його чистим і сухим.