Засідання цієї комісії Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк провів, аби дізнатися відповіді на два запитання: чим уряд може допомогти Державній службі з надзвичайних ситуацій під час гасіння та попередження пожеж у зоні відчуження та Державній ветеринарно-фітосанітарній службі для зупинки поширення африканської чуми свиней по всій Україні.

Керівник ДСНС Микола Чечоткін (праворуч) отримав від Прем’єр-міністра кілька важливих доручень. Фото УНIAН

ДСНС просить авіаційне пальне

Вислухавши доповідачів, глава уряду доручив прискорити процедуру держзакупівель пожежної техніки й забезпечити передачу пального з держрезерву до ДСНС. На цю потребу з бюджету вже спрямовано 200 мільйонів гривень. Оскільки ситуація з придбанням пожежної техніки розвивається не зовсім прозоро, Арсеній Яценюк попросив керівництво ДСНС звернутися до Антимонопольного комітету та прискорити процедуру розгляду відповідного тендера. Позицію він мотивував так: «Зараз нове керівництво Антимонопольного комітету. І там процедура стала набагато прозорішою. Будь ласка, зв’яжіться, публічно розгляньте це. Вже минуло два місяці, а в нас поки що нової техніки немає».

Міністерство економічного розвитку і торгівлі має разом із Держрезервом за невідкладною процедурою внести проект рішення уряду щодо невідкладної передачі авіаційного пального до ДСНС. Йдеться про 300 тонн, термін придатності яких спливає у вересні.

Для виконання охоронних заходів і забезпечення правопорядку в зоні відчуження, включно з посиленим контролем за переміщенням людей, МВС має надіслати контингент бійців Національної гвардії. Окрім цього, Прем’єр-міністр вимагає розслідування кримінальних справ і притягнення до відповідальності винних у підпалах лісів. Такі протиправні дії, до речі, позбавляють вітчизняну економіку сотень мільйонів гривень. «Допоки не завершать кримінальні провадження і відповідні матеріали не передадуть до суду і конкретно по тих областях, де є умисні підпали, а винних не буде притягнуто до відповідальності, всі наші вмовляння не підпалювати ліси ніхто не почує», — означив позицію Арсеній Яценюк.

Керівництво Державного агентства лісових ресурсів має розібратися з оборотом лісу в Україні, включно з тим, що доправляють на будівельні роботи з укріплення кордону. А ще — надати докази закупівлі необхідної техніки для охорони лісів і протидії пожежам. «Якщо ми подивимося на статистику, то лісу вже стільки списали, що по всій країні можна траншеї будувати. Гроші у вас є. Наведіть лад у своїй конторі», — наголосив Прем’єр.

Кабінет Міністрів також звернеться до облдержадміністрацій з проханням обмежити полювання в регіонах на час підвищеної пожежонебезпеки, спричиненої високою температурою повітря. Тож домовлено встановити певні обмеження для Київської, Дніпропетровської, Житомирської, Волинської, Львівської та Івано-Франківської ОДА.

До слова, у виступі керівник ДСНС Микола Чечоткін заявив, що осередки відкритого вогню в Чорнобильській зоні відчуження ліквідовано. Йдеться про вогнища на площі 42 гектари. Останнє локалізовано в районі колишнього села Буда Варовичі на площі 70 гектарів.

Свині не винні

Керівництво Державної ветеринарно-фітосанітарної служби отримало завдання вжити весь необхідний комплекс заходів з локалізації вогнищ африканської чуми свиней та профілактики цієї хвороби надалі.

Виконувач обов’язків голови цього відомства Олександр Вержиховський зазначив, що найпроблемнішими залишаються 6 областей: Київська, Чернігівська, Сумська, Рівненська, Житомирська і Полтавська. Дві перші потребують особливої уваги фахівців.

Державна ветеринарно-фітосанітарна служба готова провести консультації і надати інформацію про заходи з подолання поширення АЧС з усіма профільними міжнародними організаціями, а також профільними службами країн-сусідів, насамперед Білорусі та РФ. Поки що офіційних звернень про можливе обмеження або заборону експорту продукції Україна не отримувала. «Ми публічно інформуємо Всесвітню організацію охорони здоров’я. Поки що від жодного контрагента, крім Росії, ми не отримували жодних заборон на вивезення вантажів, підконтрольних Держветфітослужбі. З Росією працюють близько 13 українських агропідприємств, а з ЄС — майже 200 компаній».