ДИПЛОМАТІЯ

Вперше за майже 20-річну історію двосторонніх відносин  між Києвом та В’єнтьяном нашу державу відвідав представник уряду Лаосу

Україна зацікавлена передусім у розширенні торговельно-економічного співробітництва з Лаосом. Про це на зустрічі з віце-прем’єр-міністром — міністром закордонних справ цієї країни Тхонглун Сісулітом заявив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв. За його словами, варто пришвидшити підготовку та підписання договору про торговельно-економічне співробітництво між нашими державами. На його думку, Україна та Лаос мають перспективи для співпраці в авіабудуванні, промисловому машино- і приладобудуванні, гірничій промисловості та геологорозвідці, енергетиці та сільському господарстві.

Тхонглун Сісуліт  у свою чергу заявив, що його держава особливо зацікавлена в українських інвестиціях в лаоські гірничодобувну промисловість та енергетику. За його словами, Лаос також готовий поставляти в Україну каву, банани та інші тропічні фрукти.

Учасники зустрічі домовилися, що найближчим часом лаоська сторона надасть Україні детальну інформацію про інвестиційні проекти, а також про законодавчу базу, яка визначає регуляторне та інвестиційне середовище Лаосу. Співрозмовники також досягли попередньої домовленості про проведення бізнес-форуму, в якому участь можуть взяти компанії двох держав і обговорити конкретні проекти співпраці, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра.

У Києві Тхонглун Сісуліт зустрівся також з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. Глави зовнішньополітичних відомств відзначили обопільну зацікавленість у налагодженні активного політичного діалогу, торговельної співпраці, розширенні контактів у гуманітарній сфері, у пожвавленні взаємодії України та Лаосу в рамках міжнародних організацій та регіональних об’єднань. 

За результатами візиту Костянтин Грищенко та Тхонглун Сісуліт підписали Протокол про консультації між МЗС двох країн, який передбачає проведення на регулярній основі зустрічей на рівні керівництва зовнішньополітичних відомств, двосторонніх консультацій, а також удосконалення механізму контролю за ходом виконання досягнутих домовленостей, повідомляє прес-служба вітчизняного МЗС.