На сході України правоохоронці саботують накази через тотальну корупцію, яка культивувалася роками. Про це під час брифінгу заявив голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак. На його переконання, одним із кроків, які могли б змінити ситуацію хоча б частково, може бути ротація кадрів з одного регіону в інший. А також створення альтернативних підрозділів, які б забезпечили громадський порядок та певною мірою взяли на себе боротьбу з екстремістами. 

«Можливо, варто було б провести ротацію міліцейських підрозділів між територіями, — зазначив народний депутат. — І не треба на територію Донецької або Луганської області направляти міліцію зі Львівської або Івано-Франківської, тому що це одразу викличе несприйняття. Але направити туди правоохоронців з Черкащини, Вінниччини або з Київщини буде абсолютно логічно. А ось міліцію Донеччини можна було б відправити до Львівської області, а місцевих працівників органів внутрішніх справ передислокувати до Київської чи, скажімо, Черкаської області. Тоді б мали таку кругову ротацію міліцейських підрозділів і більш-менш контрольовану ситуацію всередині цих підрозділів».

Віктор Чумак підкреслив, що за всі роки незалежності правоохоронні органи використовувалися як репресивний механізм й були орієнтовані на те, щоби брати участь в утисках бізнесу і заробляти таким чином гроші. «Ми з вами прекрасно бачили, чим займалася міліція протягом двадцяти років — головним завданням постового міліціонера було забрати гроші у бабусь, які продають насіння. Завданням «Беркута» — «кришувати» МАФи й певні точки з ігровими автоматами», — говорить народний депутат.

За його словами, до тих завдань, які постали нині перед правоохоронцями щодо захисту країни від терористів, готовими виявилися далеко не всі. «Коли з’явилося реальне завдання щодо можливості застосування міліції за своїм прямим призначенням, уявіть собі, який величезний дисонанс виявився в головах тих міліціонерів, які не наймалися на службу йти під кулі, захищати права громадян та державу. Вони наймалися, щоб заробляти гроші, якими ділилися з тими, хто їх на цю службу наймав», — вважає політик.

Коментуючи реформу правоохоронної системи, В. Чумак зазначив, що для України є неприйнятним грузинський варіант реформування міліції шляхом звільнення всіх правоохоронців. За його словами, сьогодні, коли треба змінювати 50—60% кадрового складу міліції, правильне рішення — це формування альтернативних спецпідрозділів.

«По-перше — територіальної оборони, по-друге — підрозділів Національної гвардії, по-третє — формування на їхній базі відповідних підрозділів, які б змогли взяти на себе боротьбу і з екстремізмом, і з тероризмом», — каже далі Віктор Чумак.

Такі альтернативні підрозділи вже створює Міністерство внутрішніх справ. Відповідне рішення ухвалив іще в середині квітня очільник цього відомства Арсен Аваков. Міністр заявив, що готовий залучити понад 12 тисяч цивільних осіб по всій країні до складу нових підрозділів. Спеціальний корпус міліції в кожній області України складатиметься з цивільних формувань. Тим, хто увійде до складу спецпідрозділу, видадуть зброю й спорядження.

Нині вже формуються батальйони патрульної служби міліції особливого призначення «Святий Миколай» у Миколаївській області, «Дніпро-1» у Дніпропетровській області, «Схід» у Луганській області, «Харків» і «Слобожанщина» у структурі міліції Харківської області, «Шторм» в Одеській області та «Каскад» на Полтавщині. Всього планують створити 19 таких спецформувань.

Мета їх створення — забезпечення захисту та охорони життя, прав і свобод та законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних посягань, а також охорона громадського порядку й забезпечення громадської безпеки.

Спецпідрозділи буде створено в найкоротші терміни, без зайвих зволікань і процедур, за умов повної відкритості. Ці спецзагони формуватимуть із місцевих жителів. Піти на службу можуть громадяни віком від 17 до 50 років, за наявності довідки про відсутність судимості та спрощеної медичної довідки. Командуватимуть цими загонами працівники міліції й прикордонники. Під час патрулювання вони матимуть право застосовувати автоматичну зброю.

Ці батальйони діятимуть і після закінчення антитерористичних спецоперацій. 

Тетяна БОДНЯ,
«Урядовий кур’єр»,
Марина СУПРУН
для «Урядового кур’єра»