Йду між рядами виставки, аж чую: «Де тут лірична поезія?» Обертаюся. Бабуся ледве несе стос книжок.

— Хто ви, звідки? — запитую.

— Я Софія Бондар із Гнідина, що на Київщині. Отримала пенсію та й приїхала на виставку. Уже купила видання улюбленої Ліни Костенко, придбала твори Шевченка, дещо з історії. А ще хочу лірики для онуків…

Місце зустрічі книгоманів — Український дім.

Як не захоплюватись цікавістю до життя 77-річної жінки! Вона не лише сама любить читати, а й прищепила це захоплення дітям та онукам. Це свідчення того, що книжка — життя, а хто дружить з нею, — найбагатший.

Про це говорив у вітальному слові президент Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

— Де закінчується українська книжка, там закінчується український простір, — сказав він. — Хто ігнорує її, втрачає не бюджет, а націю. Книга — засіб відстояти розум українців.

Ой як веселить влучне слово.

Виставка, засновником і організатором якої є Державний комітет телебачення і радіомовлення, засвідчила його потужність. У ній взяли участь понад 80 українських видавництв, серед яких  «Либідь», «Кальварія», «Криниця», «Букрек», «Смолоскип», «Феєрія мандрів» та інші. «Книжкові контракти» тривають три дні. Кияни й гості столиці мають чудову нагоду придбати книжки за ціною виробника. В Українському домі кожен знайде собі щось до вподоби: прихильники серйозного читання — наукові, енциклопедичні видання, любителі гостросюжетних творів — детективи та пригодницькі романи, найменші читачі — яскраві дитячі книжки.

У програмі «Книжкових контрактів» — численні презентації книжкових новинок, автограф-сесії. Зокрема в перший день роботи виставки Фонд «Україна 3000» та буковинське видавництво «Букрек» презентували «Кров і легіт» Василя Герасим’юка й «Тінь базальту. Тіло базальту» Інги Кейван, що вийшли в серії «Третє тисячоліття: українська поезія». Вірші під час презентації читали самі автори. Видавництво «Кліо» представило дослідження «Перша світова війна 1914—1918 pp. і Україна. Українські землі у центрі цивілізованої кризи» (упорядник Олександр Реєнт).

Кобзарю — особлива увага і повага.

13 грудня на стенді видавництва «Феєрія мандрів» відбудеться зустріч з молодою і найцитованішою поетесою Анастасією Дмитрук, автором відомого вірша «Никогда мы не будем братьями».

Оскільки виставка відбуватиметься напередодні Дня святого Миколая, багато уваги надано заходам для малечі — це дегустації-презентації книжок для найменших читачів, зустрічі з улюбленими літературними героями, виступи дитячих колективів художньої самодіяльності тощо.

Організатори «Книжкових контрактів» продовжать благодійну акцію зі збирання книжок для «Бібліотечки для Донбасу». Цього разу всі охочі зможуть придбати у видавців і покласти до книжкової шпаківні дитячу книгу. Акція відбувається під гаслом «Створи бібліотеку для дітей зі сходу України».

На виставці вручили нагороди переможцям Всеукраїнського конкурсу «Краща книга України». Їхній доробок демонструється на однойменному стенді. Там можна ознайомитися з книжками Миколи Боровка «На подвір’ї Всесвіту», Олександра Балабка «Рай і Пекло Коцюбинського» тощо. Премію за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики вручили Сергієві Шевченку за «Соловецький вівтар української незалежності».

Виставка багата не лише цими новинками. Велике розмаїття історичної, художньої і навчальної літератури. Є такі, що на виставці уже не вперше: директор видавництва «Аверс» Галина Гнидюк каже, що «Історію України в казках і легендах» перевидають і продають з 2001 року. Виставка засвідчує, що інтерес читачів до друкованих видань не падає. Головне, щоб твори відповідали їхнім запитам і продавалися за реальними цінами, як, зокрема, продукція видавництва «Знання».

Ще одна особливість: багато авторів самі презентують свої твори. Звертаю увагу на групу жінок біля поета Івана Марченка.

— Світле підбадьорливе в нього слово, — каже киянка Наталія Баранович. — Тому не лише купую книжки, а й автограф прошу.

Поет пише: «Ніколи не втрачай надії, нехай душа радіє».

В самого автора душа не байдужа. Одночасно зі своїми він пропонує книжку Олександра Шовтути.

— Це справжній поет, який, на жаль, рано пішов із життя, — каже Іван Марченко. — Тому й хочу, щоб про нього знала Україна.                               

ПРЯМА МОВА   

Олег НАЛИВАЙКО, 
голова  Держкомтелерадіо:

— Виставка проходить у надскладний час. Важливо, що збережено традицію: Український дім став не лише місцем спілкування, а й соціальних ініціатив. Навесні було започатковано створення бібліотеки для дітей Донбасу. Зібрали двісті тисяч книжок.

Ця ініціатива працює далі. Паралельно збирають книжки для бійців АТО. Першу партію я вручив безпосередньо в зоні бойових дій. Треба було бачити солдатські очі: вони свідчили, що робимо добру справу. Водночас до 20 грудня триває виконання програми «Українська книга».