Як правило, професію обирають до душі. Хоча в житті трапляється по-різному. Не раз доводилося чути від військовослужбовців-кадровиків, що найскладніше у фахові професійного військового — це дисципліна. Не кожен, проживши до повноліття, маючи свободу дій і можливість ведення діалогу аж до спору з рідними та шкільними вчителями, готовий коритися наказам командирів. Усвідомлення необхідності в цьому приходить, мабуть, з досвідом. На сьогодні, на жаль, з гірким. А що вже говорити про тих, хто в армію потрапив з цивільного життя у перші три черги мобілізації. Адже призивали усіх підряд — охочих і не зовсім.

Облік проводять чітко

 — За останні два роки армія збільшилася в рази. Попервах були підрозділи, які не мали жодного кадрового офіцера. Зброю ж видавали всім, — розповів під час брифінгу в Міністерстві оборони тимчасово виконуючий обов’язки начальника Військової служби правопорядку у ЗСУ — начальник Головного управління військової служби правопорядку ЗСУ генерал-майор Ігор Криштун. — Нині Головне управління озброєння проводить інвентаризацію у військових частинах. На складах, базах, арсеналах облік ведеться чітко.

 Є питання до перебування зброї в ротах. Траплялися випадки, що видавав зброю один командир, потім, бувало, що через поранення чи смерть ротний змінювався, а відомість про закріплену зброю також за форс-мажорних обставин інколи втрачали.

Тому наразі й виникає чимало питань щодо зниклої зброї, особливо в 2014 році, менше — у минулому і нинішньому роках. Є питання й із загальної дисципліни у війську. Хоча, за словами військового, станом на сьогодні загальна кількість правопорушень зменшилася на 38%. Він також навів свіжий приклад, як демобілізований неправомірно перевіз із зони АТО бойову гранату, і від її вибуху й загинув. Одним із важливих напрямків роботи фахівців ВСП є запобігання випадкам незаконного поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

«Самоволок» поменшало

Як зазначив Ігор Криштун, період, коли військовослужбовці масово самовільно покидали військові частини, коли кількість проявів нестатутних взаємовідносин і непокори зростала, частими були випадки скоєння ДТП, — минув.

— Завдяки ефективним спільним діям органів військового управління, правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування у Збройних силах кількість правопорушень зменшено більш ніж на третину, — повідомив Ігор Криштун. — Протягом 2016 року стан правопорядку у ЗСУ набув тенденції до поліпшення. Загальна кількість правопорушень зменшилася на 38%.

З початком збройної агресії Російської Федерації проти України, зауважив військовий посадовець, питання щодо підтримання правопорядку серед оборонців набуло особливої актуальності. Це питання, з його слів, перебуває на постійному контролі у керівного складу ЗС. Тож для забезпечення законності та правопорядку в районі проведення АТО на територіях Донецької та Луганської областей, які контролюються українською владою, забезпечено функціонування 17 військових комендатур. Головним завданням цієї роботи є створення безпечних умов проходження військової служби громадянами України.

— Одним з головних напрямів роботи ВСП є запобігання ухиленням військовослужбовцями від військової служби. Протягом травня-червня цього року спільно з органами Національної поліції України та Військової прокуратури Службою правопорядку проведено місячник широкомасштабного розшуку військовослужбовців, які ухилилися від військової служби. В результаті до військових частин повернулися більш ніж півтори тисячі військовослужбовців (1572 осіб), — зазначив представник оборонного відомства.

Він також зауважив, що на зміну військовослужбовцям з числа перших призовів за мобілізацією приходять військові — контрактники. А це люди вмотивовані, які свідомо зробили крок до армійської справи. Звісно, що, як і скрізь, в армії так само ніхто не застрахований від дії людського фактора. Незважаючи на те що із солдатами в зоні АТО наполегливо намагаються працювати психологи, щоб підготувати оборонців до різних моментів воєнного буття, реакцію людини на поранення чи загибель друга важко спрогнозувати. Звідси не бойові втрати та нестатутні відносини.

Військова служба правопорядку веде боротьбу із фактами зловживання військовослужбовцями алкоголем.

Створюють військову поліцію

Генерал наголосив, що з усіма переліченими негараздами легше було б справлятися, аби службовці ВСП мали дещо ширші повноваження. Тому, з його слів, відповідно до положень Стратегічного оборонного бюлетеня України, який впроваджено Указом Президента від 6 червня 2016 року, до кінця 2020 року Військову службу правопорядку буде реформовано, вона перетвориться на військову поліцію. Ця зміна якраз і забезпечить необхідними повноваженнями військових представників правопорядку, зокрема й щодо розслідування злочинів та оперативно-розшукової діяльності відповідно до чинного кримінального законодавства.

Усі сигнали про порушення дисципліни і порядку військовослужбовцями служби правопорядку, які надходять від громадян, розглядають, запевнив генерал, і за результатами перевірок вживають відповідних заходів. Так, Ігор Криштун пообіцяв розібратися із сигналом від мешканців будинку в місті Красногорівка на Донеччині про незаконне розквартирування військових у помешканнях місцевих жителів. Звісно, без особливого ентузіазму, але все-таки генерал повідомив, що і серед військових служби правопорядку трапляються неправедні солдати. За останні півроку двадцятьох таких звільнено зі служби за різні порушення дисципліни.

Звісно, генерал у своїй доповіді Америки не відкрив. Українські вояки такі самі люди, як і представники інших армій світу. Трапляється всяке у них, буває різне й у нас. Наше завдання спільними зусиллями підтримати оборонців, які сьогодні перебувають на передовій, і тих, хто повертається до мирного життя.