Картина війни: вогонь, дим, постріли… Наступальна операція в розпалі. Воїни долають перешкоди, проповзають під колючим дротом, перебігають від об’єкта до об’єкта, маскуючись в густій димовій завісі, пірнають в окопи, над якими важкими громадами проповзають танки…

«Це — психологічна смуга, — розповідає підполковник начальник штабу військової частини Володимир Ізбаш. — Практика показала, що тих, хто потрапив у зону Антитерористичної операції, у першу чергу шокують постріли. Через це бійці втрачають боєздатність. Тому ми імітуємо умови, максимально наближені до військових дій.

У 169-му навчальному центрі Сухопутних військ Збройних сил України, що дислокований у селищі Десна Чернігівської області, нині перебуває близько 5 тисяч військовозобов’язаних. Їх готують захищати мирне життя співвітчизників у восьми навчальних частинах за 135 військовими спеціальностями. З цією метою відновлено навчально-матеріальну базу центру, котрий ще рік тому розформували. Адже тоді ніхто не очікував неоголошеної війни. Нині скрізь підключено світло і опалення, а класи навчальних корпусів, стрілецькі вогневі містечка, припаркові вогневі містечка, технічні, спортивні містечка і об’єкти польової навчально-матеріальної бази (полігон з автодромами, танкодромами, тактичним полем) знову задіяні. Військовозобов’язані (і ті, хто вже відслужив, і ті, кому ще належить опанувати військову справу) тренуються щодня без вихідних. І треба сказати, що на життя у такому драйвовому ритмі ніхто не нарікає. Навпаки: обличчя хлопців, котрі подолали 800-метрову психологічну смугу,  випромінюють задоволення — завдання виконано на «відмінно».

Танкісти готуються до навчальних занять

«Я мужчина і повинен захищати дружину й дітей, — зауважив водій-механік Анатолій з Хмельниччини. — Рідні, звісно, плакали, коли мене призвали. Всі ми з серцями, сльози — це нормально. Головне, аби чесно виконати свій обов’язок».

За словами старшого начальника навчального центру, начальника навчального відділу полковника Едуарда Москальова, майже 80% постійного складу 169-го навчального центру пройшли зону АТО. Ці фахівці, офіцери тепер готують військовозобов’язаних у навчальних підрозділах. Сюди розподілено й відправлено курсантів вищих навчальних військових закладів, які проходять стажування на посадах сержантів-інструкторів і командирів взводів.

Автомобільний батальйон відпрацьовує етапи наступальної операції

Під час розроблення навчальних програм було враховано досвід дій у зоні АТО. Нині майже на кожному практичному занятті відпрацьовують дії, які у разі бойових зіткнень допоможуть швидко зорієнтуватися і адекватно реагувати в будь-якій екстремальній ситуації. Є зміни до курсу стрільб, до занять з тактичної підготовки, тепер приділено більше уваги психологічній підготовці, застосовують значну кількість імітаційних заходів на психологічних смугах. Кожен військовослужбовець, який вийде з навчального центру, мусить виконати вправи зі стрілецької зброї, метати бойові та протитанкові гранати, стріляти з гранатомета тощо.

Після активних занять на свіжому повітрі чоловікам особливо смакує солдатський обід. Того дня, коли представникам ЗМІ показали заняття на полігоні, у меню був морквяний салат, рисовий суп, гречана каша з котлетою та узвар.

А приємною несподіванкою для наставників навчального центру став візит першої леді країни Марини Порошенко, котра привезла 1000 комплектів термобілизни та замовлені раніше обігрівальні прилади. 

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр»
(Фото автора)