ЯК КРАЩЕ?

Пенсійна система цієї країни в 2011 році вже вдосконалювалася, однак результат вийшов дещо іншим, ніж очікували

Олександр БІЛИК, 
у рамках спільного проекту Укрінформу 
та «Урядового кур’єра»

«Члени африканського племені Банту, які живуть у Габоні, отримують більшу пенсію, ніж болгари! Невже вони розумніші і працьовитіші, ніж болгарські громадяни?» — з таким емоційним запитанням звернувся нещодавно до представників влади лідер болгарської політичної партії «Атака» Волен Сидеров. За його словами, пенсія представників Банту становить 194 євро, в Болгарії ж після підвищення з 1 січня 2013 роки вона ледь сягає 75 євро.

Розмір середнього пенсійного забезпечення болгар, за даними Національного інституту статистики, в 2011 році не перевищував 270 левів (приблизно 135 євро). Оскільки з початком кризи пенсії в країні були заморожені, цей показник залишається актуальним і на сьогодні. На такі гроші, звичайно ж, не «пошикуєш», хоча ціни на продукти харчування тут нижчі, ніж деінде в Євросоюзі. Натомість більша частина коштів витрачається на оплату комунальних послуг, які не піддаються жодному «заморожуванню».

«Ми живемо дедалі гірше. Я — колишній науковий співробітник Інституту геодезії та картографії й отримую до 200 левів (100 євро), — заявила в інтерв’ю Болгарському національному радіо 75-річна пенсіонерка. — Моєї пенсії ледь вистачає на їжу. Тільки на ліки щомісяця витрачаю 110 левів (55 євро). Мала вже другий інсульт, ледве ходжу. Ці чоботи, що на мені, куплені 1982 року. Ремонтую їх, але вони все одно протікають». Якби не допомога дітей, каже пенсіонерка, то пропала б.

Таких історій у Болгарії чимало. Недарма підвищення пенсій — одна з основних тем передвиборних виступів місцевих політиків. У своїх обіцянках вони говорять про мінімальну заробітну плату не менш як 1000 левів (500 євро), а пенсію — від 500 левів (250 євро). Для цього необхідно виділяти щороку близько 6 мільярдів левів. Де ж їх узяти? Як варіанти звучать пропозиції скоротити чисельність адміністративного апарату в країні, викоренити контрабанду, повернути з концесії державні підприємства та вигнати з країни енергорозподільні фірми, які «грабують державу і народ». І, звичайно, у своїх передвиборних промовах політики стали більше говорити про необхідність проведення нової пенсійної реформи.

Остання така реформа відбулася нещодавно — у 2011 році. До неї віковий ценз виходу на пенсію жінок визначався 60-ма роками, а робочий стаж — не менш як 34 роки. Для чоловіків діяв інший ценз: 63 роки за віком і 37 років за стажем. При цьому підприємство виплачувало Національному інституту соціального забезпечення (аналог нашого Пенсійного фонду) обов’язкові страхові внески.

Реформа 2011-го передбачала щорічне збільшення на чотири місяці трудового стажу і, відповідно, терміну страхових виплат. Після цього передбачали поступове збільшення пенсійного віку для жінок до 61 року зі стажем від 37 років, для чоловіків — 64 роки з 40-річним стажем. З 2026-го, згідно з реформою, ці показники знову дещо збільшувалися.

Нині пенсію в Болгарії нараховують на основі внесків до Національного інституту соцзабезпечення. Як правило, місцеві роботодавці виплачують їх, виходячи з мінімальної зарплати, розмір якої цього року становить 310 левів (близько 160 євро). Решта суми виплачується «на руки», яку люди за бажанням можуть або внести до страхового фонду для отримання вищої пенсії в майбутньому, або одразу витратити її.

Дефіцит бюджету Національного інституту соцзабезпечення покривається з державної скарбниці. Однак у перспективі передбачено поступову зміну цього механізму завдяки скороченню числа громадян, які мають право на пенсію за віком і стажем. За підрахунками, їхня кількість зменшиться з 1,68 мільйона осіб у 2011 році до 1,3 мільйона у 2040-му.

Як прогнозують, із кожним роком кількість працюючих громадян, які забезпечують внески на соціальне забезпечення, знижуватиметься. Так, два роки тому на 100 працюючих болгар припадало 78 пенсіонерів. Згідно з прогнозами, в 2060 році те саме число працюючих буде утримувати вже 91 пенсіонера.

На думку болгарської газети «Капітал», започаткована в 2011 році пенсійна реформа має лише тимчасовий ефект. Видання переконане, що розмір пенсій у країні знижуватиметься, а вся пенсійна система відчуватиме зростання внутрішнього дефіциту.

За прогнозами Національного інституту соціального забезпечення, після 2035 року через старіння населення та недостатню кількість працюючих, витрати на пенсії збільшаться. І якщо люди хочуть підвищення пенсійного забезпечення в майбутньому, хоча б до 70% від своїх колишніх доходів, вони мають розраховувати на додаткові й добровільні пенсійні фонди, зазначають економісти в газеті «Капітал». Але таких фондів у Болгарії поки що не існує.