У День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні по всій Україні відбувалися пам’ятні заходи. Київ нагадував про події своїм жителям у найурочистішій формі. 9 травня Президент Петро Порошенко разом із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм поклав квіти до Вічного вогню та могили Невідомого солдата. Урочиста церемонія відбулася в Меморіалі Вічної Слави. Пам’ятна хода пройшла алеєю Полеглих Героїв, де розташовано 34 могили воїнів, які загинули в роки Другої світової війни. Разом із главою держави та главою уряду в урочистій Пам’ятній ході взяли участь ветерани Другої світової війни та ветерани АТО, представники всіх релігійних конфесій України. Учасники церемонії вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання, військовий оркестр виконав Державний гімн, а воїни Почесної варти салютували залпами. Завершив церемонію урочистий марш Роти почесної варти Президента, яка представляє всі види військ Збройних сил.

Традиції й подвиг ветеранів знаходять особливий відгук у наших серцях. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

На службі країні й Богові

Уже на Володимирській гірці відбувся молебень, у якому взяли участь понад 140 військових священнослужителів та понад 300 воїнів. Глава держави звертався до присутніх словами: «Хай Господь врятує нас від нашестя чужинців, допоможе визволити нашу Батьківщину від агресора, від непроханих гостей. Слава Ісусу Христу! Слава Україні!»

У такий спосіб він наголосив, що останні два роки Україна зупиняє ворога не лише силою зброї українських воїнів, а й духовною міццю та єдністю українського народу. І в цьому надзвичайну роль відіграють капелани. На думку Президента, страх долає віра, а зміцнюють її духівники, які перебувають пліч-о-пліч із солдатами. У зоні АТО щодня проводять службу Божу понад сто капеланів, а загалом за два роки українське духовенство різних церковних конфесій спрямувало на фронт та в прифронтову зону майже 600 священнослужителів.

Того самого дня на Майдані Незалежності глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе провела брифінг і заявила, що поліція належно спрацювала впродовж усіх свят і пам’ятних заходів, які тривали в Україні з 26 квітня по 9 травня. У країні за цей період відбулося близько 2,5 тисячі масових заходів, і всі вони завершилися без грубих порушень порядку. Зокрема в урочистостях взяв участь майже мільйон громадян, а правопорядок там забезпечували 17 тисяч поліцейських і 2 тисячі бійців Національної гвардії.

Хатія Деканоїдзе подякувала всім правоохоронцям за співпрацю, а потім розповіла про сутички між демонстрантами та провокації в Києві, Львові, Харкові й Дніпропетровську. Поліцейські доправили до відділків по всій країні майже 100 громадян, а під час виконання службових обов’язків постраждало семеро поліцейських.

Їхні онуки допомагають вистояти

Напередодні 71-ї річниці перемоги над нацизмом Президент і Прем’єр-міністр взяли участь в акції «Перша хвилина Миру» в Музеї історії України у Другій світовій війні. Наприкінці заходів Володимир Гройсман поспілкувався із присутніми ветеранами Другої світової війни та ветеранами АТО, а також людьми, які прийшли вшанувати пам’ять загиблих героїв.

У День пам’яті та примирення Петро Порошенко привітав учасників українського визвольного руху та військовослужбовців — учасників АТО. Він окремо подякував ветеранам Червоної армії й Української Повстанської Армії за боротьбу з фашизмом. Продовжив тему глава держави словами: «Як же тільки можна на фоні таких беззаперечних історичних фактів мати нахабство заявляти, ніби Росія виграла б війну і без України. Не виграли б цієї війни без українців!»

Опісля він нагадав, що війна знову прийшла на українську землю. Сучасні українські воїни беруть приклад із ветеранів, які визволили Україну від фашистських загарбників. «Дорогі ветерани, це роблять ваші онуки та правнуки. Це ваша школа й традиції, ваша міць та навчання патріотизму, — цитує слова Президента департамент прес-служби АП. — Нинішнє покоління захисників також об’єднало Україну. Це має величезні наслідки, бо перемогти ворога ми можемо лише тоді, коли країна буде об’єднаною, сильною зсередини та з вірою в Український прапор, Герб та Гімн».

Присутні вшанували хвилиною мовчання полеглих захисників України різних поколінь.

Перша хвилина миру

Увечері 8 травня Президент Петро Порошенко взяв участь в акції «Перша хвилина миру». Цього дня 1945 року після шестирічної війни було нарешті встановлено довгоочікуваний мир у Європі. І тільки торік Україна долучилася до європейських країн у відзначенні Дня пам’яті та примирення.

Глава держави запевнив присутніх, що ця нова традиція не підміняє, а доповнює і посилює звичне державне свято — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а потім наголосив, що з Україною пов’язані вирішальні та найзапекліші битви на радянсько-німецькому фронті. Зокрема, на нашій території було проведено 29 із 76 операцій Другої світової війни. Українці воювали в Червоній армії, в радянських партизанських з’єднаннях, у лавах опору європейських країн; у складі канадської, американської, австралійської, британської армій, зазначив він.

«То була, є й буде наша перемога», — резюмував Петро Порошенко.

До речі, День пам’яті та примирення збігся із Днем матері. Отже, теплі слова пролунали й для українських жінок, матерів, які були в радянських партизанських загонах, в українському підпіллі, матерів героїв, які поклали життя, виборюючи незалежної проєвропейської України.